Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Szeged és a Dél-Alföld népi táplálkozását már számos cikkben ismertettük. Legutóbb például a Halfesztivál kapcsán meséltünk ínycsiklandó halászlevekről, de írtunk már paprikásról, pörköltről, gulyásról is. Ma nem egy fogás lesz a főszereplő, inkább egy alapanyag. Egy olyan alapanyag, ami kinézetében nem olyan színes, mint a fűszerpaprika, felhasználási lehetőségeit tekintve azonban igen. Bemutatkozik a száraztészta! A…

A szegedi paprika története

A szegedi halászlé története

Mivel hamarosan kezdődik a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – és már mi is nagyon készülünk! – ezúttal Szeged, a szegedi paprika és a szegedi halászlé közös múltját idézzük. A témát Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének Halászlék, gulyások, paprikások és pörköltek című fejezete kiválóan feldolgozza. A szegedi halászlé „A szegedi halászlé fogyasztása és főzése…

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. A csilis édesburgonya-saláta után most perzsa töltött paprika következik. Egy magyaros csavarral, hiszen a mi variációnkból a prémium szegedi paprika sem maradhat ki! Chili & Vanília és perzsa töltött paprika A nyár egyik leghatározottabb íze…

Egy csipet csili VII. Chilis saláta, édesburgonyából

Egy csipet csili VII. Chilis saláta, édesburgonyából

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Korábbi posztunkban megosztottuk egy húsvéti bableves receptjét, ezúttal a friss, tavaszi zöldségek, fűszerek felhasználását szeretnénk népszerűsíteni. Következzen az édesburgonyával készült chilis saláta receptje! Az édesburgonya hódító útja Való igaz, az édesburgonya nem egy tipikus magyar…

Egy csipet csili VI. Bableves húsvéti sonkából

Egy csipet csili VI. Bableves húsvéti sonkából

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Előző alkalommal – a nagyböjt jegyében – egy húsmentes chilis bab receptjéről írtunk. Most, hogy hamarosan itt a húsvét, cikkünk témája egy különleges bableves, mely a főtt sonka levével készül. A húsvét és a sonka…

Egy csipet csili V. Böjtös chilis bab

Egy csipet csili V. Böjtös chilis bab

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Legutóbb fűszeres, egzotikus csirkeszárnyak receptjét osztottuk meg, melyek karibi pácban készültek. Ezúttal – tekintettel az aktuális időszakra – a menü böjtös chilis bab lesz. Néhány böjti tudnivaló A böjtös chilis bab kifejezés elsőre talán ellentmondásnak…

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Szabó Gyuri bácsi, a Bükki füvesember gyógyteái és életmódra vonatkozó tanácsai általánosan ismertek. Sokan szívesen próbálkoznak először természetes megoldásokkal, míg mások a hivatalos orvostudomány vívmányaira esküsznek. Annyi biztos, hogy a megfelelően alkalmazott, gyógyító virágoknak-leveleknek a megelőzésben és az immunrendszer erősítésében egyaránt komoly szerepe van. Gyuri bácsi többször beszélt arról is, hogyan tehetünk paprikával az egészségért.…

Egy csipet csili IV. Karibi, csípős csirkeszárny

Egy csipet csili IV. Karibi, csípős csirkeszárny

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Az előző alkalommal a forró csokoládé egy csilis verziójára hívtuk fel a figyelmet. Akkor a régi azték civilizációt idéztük meg, ezúttal lássuk egy kicsit közelebbről a Karib-térséget. Mai ajánlatunk a szigetvilágból származó, illatos fűszerekben bővelkedő…

Egy csipet csili III. Forró, csilis csokoládé

Egy csipet csili III. Forró, csilis csokoládé

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. December elején pikáns sütőtökkrémlevest „főztünk”, egy igazi késő őszi – tél eleji, melengető fogást. Ma egy olyan receptet mutatunk, ami akkor esik igazán jól, mikor kint már állandósult a fagy, és a meleg szoba biztonságában…

Egy csipet csili II. Pikáns sütőtökkrémleves

Egy csipet csili II. Pikáns sütőtökkrémleves

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Október elején a csípős gombapaprikás került terítékre, ezúttal a sütőtöké a főszerep. A pikáns sütőtökkrémleves ideális választás egy nyirkos, didergős estére. Egy sokoldalú zöldség…vagy gyümölcs? A sütőtököt valószínűleg sokan a zöldségek közé sorolnák, rendszertanilag azonban…

Piperade. Baszk lecsó, sok paprikával, hazafias színekben

Legutóbbi cikkünkben Molnár Anita a baszkföldi Espelette-ben tett látogatásáról írtunk. A kiváló minőségű, szigorú eredetvédelmi szabályok szerint készített termékek bemutatásának végén gasztronómiai kitérőt is tettünk. Ígéretünkhöz híven ez a bejegyzés foglalkozik majd a zamatos baszk lecsó, a piperade sajátosságaival. Nemzetek feletti klasszikus: A lecsó Valószínűleg mindenhol, ahol megterem a paradicsom és a paprika, született egy,…

Egy csipet csili I. Csípős gombapaprikás

Egy csipet csili I. Csípős gombapaprikás

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítunk! Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Ez alkalommal – tekintettel az ízletes gombák őszi megjelenésére és a friss paprikára – egy csípős gombapaprikás elkészítésére fókuszálunk. Fenyegető veszély vagy különleges ínyencfalat? A gombagyűjtés néhány szabálya A gombák – ezek a rendkívül ízletes…