Paprikás tippek húsvétra

A húsvét szó elhangzásakor legtöbben valószínűleg a tojásfestésre, a locsolkodásra és a sonkalakomára asszociálnak. Bár idén valószínűleg a húsvétot is másként éljük meg, a címben említett paprikás tippek az ünnep megszokott elemeit, a sokak által ismert fogásokat és népszokásokat is pikánssá fűszerezhetik. Mit ünneplünk húsvétkor? Sajnos sokan már csak az ünnep külsőségeit ismerik, valódi lényege…

Vallási előírás, életmódváltás? Böjt, alakformálás? Fogyás kapszaicinnel

Vallási előírás, életmódváltás? Böjt, alakformálás? Fogyás kapszaicinnel

Múlt héten – a naptár aktuális állása szerint – farsangról, busójárásról, bőséges fánkadagokról volt szó. Azóta lepergett néhány nap, és éppen hamvazószerdához, a nagyböjt kezdetéhez érkeztünk. Tényleg negyvennapnyi koplalásról beszélünk? Hogy viszonyul egymáshoz a vallási előírás és a számos modern diéta? Lehetséges a fogyás kapszaicinnel? Nagyböjti szabályok akkor és most Hamvazószerdától, mely idén éppen a…

Chilis lencse recept és újévi jókívánság

Chilis lencse recept és újévi jókívánság

A téli ünnepek alkalmából készültünk már egy adventi és egy, kifejezetten az ünnepi asztalra való fogással. Összeállításunkat a chilis lencse recept bemutatása zárja – csakúgy, mint az előző alkalmakkor, most sem véletlenül esett erre a választásunk. Szilveszter és Újév. Hogy is jön ide a lencse? Szent Szilveszter pápa (314-335) ünnepén és az Újév előestéjén –…

Szegedi halészlével kívánunk Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Szegedi halászlével kívánunk Kellemes Ünnepeket!

Előző bejegyzésünkben egy diétás, adventi receptet tettünk közzé, még a böjt jegyében. Most lássuk, milyen volt elődeink karácsonya a szegedi halászlével megterített ünnepi asztal mellett! Karácsonyi szokások, karácsonyi menü Hogy mit ünneplünk karácsonykor? A kérdésre valószínűleg mindenki azonnal tudja a választ: Jézus születését. Jézus születésének dátumaként december 25-ét ismerjük. Azonban több egyházi ünnep esetében is…

Ráhangolódó böjt! Bulgursaláta chilivel

Ráhangolódó böjt! Bulgursaláta chilivel

A karácsonyt megelőző időszakban valószínűleg már sokan tervezik az ünnepi menüt. Mivel a legtöbb háztartásban szentestétől szinte újévig tart a felfoghatatlan bőség, adventre valami könnyedebbet ajánlunk. Már csak azért is, mert ez a négy hét hagyományosan a böjt ideje volt. Az adventről dióhéjban A keresztény kultúrában a karácsony előtti negyedik vasárnaptól az ünnepig tartó időszakot…

Paprikás Mikulás. Néprajzi érdekességek és ajándékötletek

Paprikás Mikulás. Néprajzi érdekességek és ajándékötletek

Az adventi időszak – sőt tulajdonképpen az egész december – a jeles napok, ünnepek tárháza. Ott van a virágzó gyümölcsfaággal érkező Borbála-nap, a boszorkányos Luca, az ünnepélyes szenteste és a karácsony két napja. Majd az Aprószentek következnek és az óév elbúcsúztatása. A gyerekek fantáziáját azonban minden bizonnyal a december 6-án érkező Mikulás mozgatja meg legjobban.…

Nem erőszak a disznótor! Kolbász, töltött paprika és más finomságok

Nem erőszak a disznótor! Kolbász, töltött káposzta, és más finomságok

Mikor a régi szegedi paprikások szeptember elején a szedéssel voltak elfoglalva, természetesen a gazdasági élet más eseményei is zajlottak párhuzamosan. Már ekkor figyelmet fordítottak például a disznótor előkészületeire. A sonka, kolbász, szalonna elkészítése az egyik legnagyobb téli munka, egyben a bőség ünnepe volt. A disznótor nyitánya november 30-a A disznót rendszerint Egyed napján, azaz szeptember…

A karcagi birkapörkölt

Ehető örökség III. „A fej a megtisztelt vendégé!” Karcagi birkapörkölt.

Egy alkalommal már belementünk a paprikás, a pörkölt és a gulyás közti árnyalatnyi, mégis lényegi különbségekbe. Az igazi, autentikus pörkölt tulajdonságainak felelevenítésére most is szükség lesz, hiszen új cikkünkben – maradva a hungarikumoknál – a téma a karcagi birkapörkölt lesz. Az étel kulturális háttere A karcagi birkapörkölt receptje csak Karcag és a Nagykunság történelmének, helytörténeti…

sabai kolbász és Gyulai páros

Ehető örökség II. Csabai vastag és gyulai páros

Hungarikumokat bemutató cikksorozatunk első részében már említettük a híres csabai és gyulai kolbászt. A két békési ínyencség részletes vizsgálata során bebizonyosodik, hogy a kolbász- és a paprikatörténelem több ponton is érinti egymást. Csabai vastagkolbász A csabai vastagkolbász története tulajdonképpen a paprika felbukkanásával kezdődik. Csaba városának hentesei már a 18. században is különleges recepteket ismerő, komoly…

Ehető örökség I. Hungarikumok és fűszerpaprika

Bár a hungarikumok fogalma mára már beépült a köznyelvbe, talán mégsem felesleges tisztázni a szó pontos jelentését. Egy 2012-ben elfogadott törvény szerint a hungarikum egy gyűjtőfogalom, mely kivételes értékeivel, megkülönböztetésre méltó, egyedi tulajdonságaival a magyarság csúcsteljesítményét jelöli. Hungarikummá való minősítésre bármelyik állampolgár javaslatot tehet. A folyamat természetesen azért nem máról holnapra zárul, az ajánlott hungarikumnak…

Dísz, dísznövény, festékanyag? A dekoratív paprika!

„Valami olyan egzotikus dísz ez, hogy ennek a kedvéért idegenforgalmat lehetne indítani Kalkuttától s Londontól kezdve, akárhonnan, mert ez valami csodálatos specialitás. Gyönyörű. Elképzelhetetlenül szép a paprika díszű falusi udvar” – írta Móricz Zsigmond, a sokat emlegetett Paprikaszagú levegőben című, szegedi benyomásokat rögzítő kötetében. És valóban, a paprika – azon túl, hogy legalapvetőbb ételeink legalapvetőbb…

A palántától a pörköltig. Paprikafeldolgozás 10 lépésben

Kedvenc kiadós, magyaros ételeink – például a töltött káposzta, a halászlé és természetesen a pörkölt – sosem kerülhetnének az asztalra töltött paprika nélkül. A palántától a pörköltig azonban hosszú út vezet. Új poszterünk 10 lépésbe sűrítve tálalja az őrlemény előállításához szükséges hosszú időt és rengeteg munkát. Először is emlékezzünk vissza a kezdetekre. A paprikát nem…