Ezen a héten egy szakmai örömhírt szeretnénk megosztani. Ahogy a Kerti körkép cikkekben már többször jeleztük, a környezetbarát működés és a fenntartható fejlődés elkötelezettjei vagyunk. Ezen az úton újabb mérföldkőhöz érkeztünk: Büszkén jelenthetjük, hogy a Paprika Malom és Múzeum a Good Travel Seal értékelése alapján az ezüst fokozat minősítést kapta.
A Good Travel Seal és a Green Destinations
Hogy pontosan mit jelent ez? A Good Travel Seal tulajdonképpen egy fenntarthatósági minősítési rendszer, amit a Green Destinations nevű testület hozott létre. Célja, hogy kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető és megbízható tanúsítványt nyújtson. A minősítési program azért jött létre, hogy segítse a vállalkozásokat a fenntarthatóság javításában, hozzájárulva ezzel a felelősségteljes turizmus fejlődéséhez.
A Green Destinations felismerte, hogy nincs fenntartható desztináció fenntartható attrakciók és szolgáltatások nélkül. Ezért hozta létre a Good Travel Seal minősítést, amely a fenntarthatósági munka párhuzamos elindítását teszi lehetővé, mind a desztinációk (önkormányzatok, turisztikai szervezetek), mind a helyi vállalkozások szintjén. A minősítés a GSTC (Global Sustainable Tourism Council) nemzetközi szabványaihoz igazodik, biztosítva ezzel a globálisan elismert és megbízható értékelési rendszert.
Ahogy a kapott tanúsítványunk (és az ezüst fokozat) is bizonyítja, a Paprika Malom és Múzeum maximális teljesítményt nyújtott a környezetszennyezés csökkentése, illetve a természeti és kulturális értékekről való gondoskodás terén.
Ezüst fokozat a gyakorlatban
A tanúsítvány megszerzésének hosszú folyamatához az Ecotours Project biztosított forrásokat és kereteket. „A helyi közösségek megerősítése, hogy a körkörös és fenntartható turisztikai rendszerek közös fejlesztésének hajtóerejévé váljanak.” – így hangzik a kezdeményezés tömör összefoglalása. Olvasóink talán emlékeznek rá, hogy tavasszal ugyanezen a programon belül fogadhattunk dél-európai csoportokat.
Az ezüst fokozat megszerzése a minősítési rendszer szigorú feltételeinek teljesítésével realizálódott. Ezek egyike volt az úgynevezett Sustainability Report (fenntarthatósági jelentés) összeállítása. A terjedelmes dokumentumban kitértünk a cég bemutatására, a termékek előállításának folyamatára, a fűszerkeverékek és készételek alapanyagaira, a foglalkoztatás körülményeire. Beszámoltunk a médiamegjelenésekről, az eddigi – élelmiszeripari és turisztikai téren érkezett – szakmai visszajelzésekről. A részletes beszámolót számos csatolt fénykép és dokumentum tette teljessé.
Saját összeállításunkra egy bizonyos Audit Report (vizsgálati jelentés) reflektált. A hivatalos irat ellenőrizte eddigi eredményeinket és értékelte további céljainkat. Dicsérteket és pozitív kritikákat is kaptunk. A jelentés is kiemelte azt, amire egyrészt büszkék vagyunk, másrészt a tökéletesítésén továbbra is fáradozunk: A környezetbarát módszerek alkalmazását, a helyi termelők és vállalkozások partnerségét, illetve a látogatók folyamatos érkezését – akik lehetőséget biztosítanak céljaink és értékeink rendszeres ismertetésére, népszerűsítésére.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.