A Múzeumpedagógiai Évnyitó szeptember végi eseményére már többször hivatkoztunk, hiszen egy iskolai program a mi kiállításunkban is tökéletesen megvalósítható. Idén azonban különösen közel érezzük magunkhoz a program tematikáját.
Múzeum és gasztronómia
Az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a hazai múzeumi élet egyik fontos eseménye. A díjátadókban és előadásokban bővelkedő programra idén szeptember 30-án kerül sor, hagyományosan a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitányaként.
Az Évnyitót a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezi, és rendszerint egy alaptémát is választ hozzá. Idén ez nem más, mint a gasztronómia.
Mint egy paprikatörténet kiállítás (és paprikafeldolgozó-üzem) létrehozói és kezelői, tisztán látjuk a gasztronómiai témában rejlő lehetőségeket. Hiszen a fűszerpaprika az országos, magyar és a lokális, szegedi konyhában is kiemelt helyet foglal el. Gondoljunk csak a magyar gulyásra vagy a szegedi halászlére.
Mivel közvetlenül tudjuk bemutatni a fűszer termesztését, feldolgozását és – a kiállításon keresztül – a történeti aspektusait, bátran garantálhatjuk a modern muzeológia kulcsszavának számító interaktivitást.
Az iskolai program és a Röszkei Paprika Múzeum
Elsősorban az iskolákat és a pedagógusokat szeretnénk megszólítani, de természetesen továbbra is várjuk a felnőtt látogatókat is.
Tisztában vagyunk vele, hogy egy (iskolán kívüli) iskolai program megszervezése egyre körülményesebb, de egyszer egy évben talán megéri vállalni a nehézségeket.
Hogy miért? Mert az üzem és a múzeum izgalmas bejárásán kívül, a kirándulásnak számos, kifejezetten a tanórákhoz kötődő, pozitív hozadéka is lesz. Például…
…történelmi. Szeged és a paprikatermesztő tájkörzet múltjáról, a fűszer Magyarországra kerülésének körülményeiről, Kolumbusz, a török hódítók és a ferences testvérek szerepéről.
…néprajzi. Szeged-Alóváros, illetve Röszke, Szentmihálytelek lakóinak életmódjáról, társadalmi szerveződéséről, vallási elkötelezettségéről, használati eszközeiről, ételeiről.
…biológiai. A növények fejlődéséről, a feldolgozás folyamatáról, a felhasználási lehetőségekről. A fenntarthatóság és a biodiverzitás fogalmairól.
…matematikai. Mértékegységekről, átváltásokról, paprikabőr és -mag arányáról, a csípősség méréséről.
Szeretettel várunk minden osztályt, aki iskolai program keretében látogatna el hozzánk!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.