Kedves Vásárlóink! Kedves Múzeumlátogatóink!
Minden ősszel küldünk hírlevélben egy összefoglalót az idei termésekről, a friss őrleményekről és a webshopban megvásárolható termékekről. A teljesség igénye nélkül itt is bemutatjuk a legnépszerűbb termékeinket, melyek megrendelhetők a webáruházunkban vagy emailben, telefonon is.
Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények
Az idei év is próbára tett bennünket és – a tavalyihoz hasonlóan – az időjárás sem kedvezett a fűszerpaprikásoknak. A hideg tavasz, a késői érés és a korai októberi fagy sajnos rengeteg termést kint hagyott.
Webáruházunkban már megvásárolhatók a friss őrleményeink, ezek közül a legnépszerűbbek:
[products ids=”3894,2797,2796,2786,2927,2848″]
Ilyet nem láttunk évtizedek óta
Áprilisban Röszkén elfagytak a fólia alatt a zsenge palánták – ilyet nem láttunk évtizedek óta – az újra vetés és a hideg május után későn, június elején ültettünk. A nyár közepi esők Szeged környékén jéggel jártak, ami megtépázta a növényállományt és elvitte az első szedést. A hosszú forró és csapadék-szegény nyár öntözéssel telt, a nagy melegekben szépen színesedtek a termések, de apró hüvelyűek maradtak és az igazi érés késve érkezett. Heteket késett a betakarítás, októberben többször napokig le kellett állítanunk a szárítást, mert nem érett a paprika és az utóérlelés sem haladt megfelelően a hűvös, esős, napfény-szegény ősz miatt. Október 25-én a Szeged környéki mínusz 3-4 fokot nem bírta a paprika, a fagycsípett termés sajnos megromlik, nem dolgozható fel.
Az őrlemények festéktartalma
Az őrlemények piros festéktartalma az idén átlagos, a tavalyihoz képest gyengébben alakulnak. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az őrleményeket sötét, hűvös helyen (pl. a hűtőben), légmentesen zárható edényben tároljuk.
Minimális árváltozás
A tavalyi jelentős áremelés után idén csak minimálisan emeltünk az árainkon.
Termékpalettánk tovább bővült
Termékpalettánk tovább bővült: a nemrég bevezetett zöldség szárítmány-mix,
[products ids=”3252″]
pörköltalapok (halászléhez is kiváló)
[products ids=”3255″]
fűszercsomagok, ajándékáruk (pl. kötények, Folqa-bábuk, Magyarország útikönyv, benne a Paprika Múzeummal)
[products ids=”3643″]
mellett finom flekken és szárnyas fűszerkeveréket készítünk.
[products ids=”4337,4334″ limit=”3″]
„A szögedi paprika” című könyvünk még 2021. decemberben megjelenik
Nagyon várjuk a jó hírt, hogy „A szögedi paprika” című könyvünk még 2021. decemberben megjelenik. A könyvben 200 oldalon fotókon, illusztrációkon, családtörténeteken keresztül mutatjuk be a szögedi paprika 200 éves gazdaság és kultúrtörténetét. Könyv-projektünket a járvány is veszélyeztette: 2021. tavaszra terveztük a megjelenést, de a nyomdaiparban kialakult papír és táblahiány eddig késleltette a megjelenést. Reméljük, hamarosan kézhez vehetjük a könyvet!
Gyártás alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése decemberben várható! Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.