Ahogy a nyár lassan őszbe fordul, elérkezik a betakarítás ideje. Bár a fűszerpaprika szedéséhez alapvetően augusztus végén, szeptember elején lehet csak hozzáfogni, a paradicsom és az étkezési paprika szedése éppen most aktuális. Lássuk tehát, hogyan járulhat hozzá ez a két zöldség a befőzésekhez, és hogyan tehet pikánssá a fűszerpaprika egy, már ismerős receptet!
Úgynevezett paprikabefőttet készíthetünk, ha összeválogatunk néhány szép, piros húsú zöldséget. Dolgozhatunk például kápia- és paradicsompaprikával. Egy kiló paprikát nagyjából 15 dkg sóval egyszerű turmixgépben is felapríthatunk, ha pedig csípős ízekre vágyunk, egy kis chilit is adagolhatunk hozzá. Az étel önmagában is finom, de paprikásokhoz, pörköltekhez is kiválóan használható.
A fűszerpaprika egyszerű, darált verziója pedig már az üzletekből ismerős lehet. Otthon is elkészíthetjük a magyar konyha klasszikusainak számító Erős Pistát vagy Édes Annát, természetesen attól függően, hogy erős vagy édes paprikát használunk-e.
Az Erdélyben nagyon kedvelt, de nálunk is egyre népszerűbb zakuszkát kapjuk, ha a tartósítandó étkezési paprikához egyéb zöldségeket / fűszereket adunk. Az ételnek természetesen számtalan változata van, és mindenki tovább kísérletezhet, most azonban tekintsünk meg egy alapötletet: A zakuszka fő összetevője a paprika mellett a padlizsán. Nyári zöldségeinket ajánlott az étel elkészítése előtt grillezni vagy megfonnyasztani, héjukat lehúzni. Ezután olajban hagymát pirítunk, hozzáadjuk a paprikát és a padlizsánt, felöntjük paradicsomlével és állandó kevergetés mellett összefőzzük őket. Sóval, borssal, egy kevés cukorral, esetleg néhány babérlevéllel ízesítjük. Általában önállóan fogyasztják, pástétomként, kenyérre kenve, de a „paprikabefőtthöz” hasonlóan ez is nagyszerű alkotóeleme lehet más ételeknek.
Hosszú és nehézkes procedúrát jelent, de a végeredmény szempontjából mindenképpen megéri a fáradtságot a házi ketchup készítése. A szokásos befőzésekhez ebben az esetben a következő munkafolyamatok adódnak hozzá: Kezdetben paradicsom, étkezési paprika, hagyma és néhány alma együttesét kell állandó kevergetés mellett jól összefőzni. Az alapot sóval, egész feketeborssal és szegfűszeggel ízesítjük. Ezután a pépet le kell passzírozni, hogy megszabaduljunk a zöldségek héjától. Utána a visszamaradt levet további főzéssel sűrítjük, és természetesen tovább is fűszerezhetjük. Itt adhatunk hozzá például egy kis őrölt erős paprikát, ha csípős ketchupra fáj a fogunk.
Jó kísérletezést és jó étvágyat kívánunk! 🙂
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.