Az ünnepi nyüzsgést nálunk is a hétköznapi elcsendesedés követi, a színes-mozgalmas decemberre következik a nyugalmasabb, lassúbb tempójú január – természetesen tervekben, új ötletekben, előkészítő munkálatokban most sem szűkölködünk. Évzáró, összefoglaló cikkünk után ebben a bejegyzésben az évkezdés aktuális feladatairól írunk.
Leltározás, csomagolás, új irányok
Ahogy decemberben fotók segítségével összegeztük az elmúlt év eseményeit, úgy segíti most az újra való felkészülést a leltározás folyamata. Most vesszük számba az eszközöket, gépeket, készleteket, még az irodai munkát segítő tárgyakat is. Bár az adminisztráció nem a legizgalmasabb feladat, ez is hozzájárul a mérleg elkészítéséhez, a hatékony tervezéshez.
A leltározás mellett most a csomagolás terén is utolérhetjük magunkat. A nálunk készülő őrlemény – részben kézi, részben gépi munkával – változatos megjelenésű tárolókban kerül forgalomba. Az aromatartó piros és visszazárható tasakok biztosítják a fűszer eltarthatóságát, a fémdobozok és a piros-fehér textilzsákocskák pedig olyan ízlésesek, hogy ajándéknak is kiválóan megfelelnek. A tárolás körülményeire azért mindenkinek érdemes odafigyelni: A paprika száraz, hűvös, fénytől védett helyen áll el a legjobban!
Az év eleje a tervezés és az előkészületek időszaka is. Idén a Múzeumban, a blogon és a bemutatókertünkben (főképpen ott!) egy új irányba is elindulunk. Természetvédelmi és kulturális hagyományőrző egyesületünkkel, a Beretzk Péter Klubbal, idén támogatást nyertünk a múzeumkert biodiverz fejlesztésére. 2024-ben kiemelten foglalkozunk majd a környezetvédelem témájával, tematikus hónapokkal, színes eseményekkel és webáruházi akciókkal igyekszünk majd komplex programot adni.
A paprikaőrlés az évkezdés munkái között
Bár az új termés feldolgozásának az ősz a klasszikus időszaka, a tavaly termett paprika őrlése most is zajlik nálunk. A 2023-as szedést nem akármilyen időjárási körülmények előzték meg. Mindenki emlékszik a különösen hűvös-sáros tavaszra, majd a szeptember végéig húzódó forró, napsütéses nyárra. A szárítónk tavaly október 1-jén indult el.
Még mindig jónéhány zsák féltermék „vár a sorára”, az évkezdés munkái között az őrlés az egyik legfontosabb. Most is, akárcsak előző ősszel, minőségi munkára törekszünk. A kiváló őrlemény elkészítése során pedig a paprika fajtájára, a féltermék festéktartalmára és bőr-mag arányára is tekintettel kell lennünk.
Elektromos meghajtású, három kőpárból álló köves malmunk az évkezdés során is őröl. A kalapácsos daráló előaprítja a félterméket, majd az őrlés forgó kőpárok között, dörzshatásra megy végbe. A folyamat végén a pirosító kő oldja ki a mag olaját és ad intenzív színt a fűszerpaprikának. Az őrlés végén kondicionáljuk az őrleményt, majd szitáljuk, hűtjük és homogenizáljuk. Webáruházunkban folyamatosan kaphatók a csípős- és a csemege paprikák, a pelyhek, a füstölt őrlemények, sőt még ajándéktárgyak is.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.