Egy korábbi cikkünkben röviden utaltunk már az idei ősz eredményeire. A 2018-as termésről és őrleményről azonban még nem tudtunk érdemben nyilatkozni. Most viszont már az őszi munkák is lezárultak, lassan a télre készülünk. Álljon tehát itt néhány szó és sok-sok kép az idei szezon eredményeiről!
Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények. Az idei nyár újat hozott: Medárd napján elkezdett esni és, ha negyven napig nem is, de egy hónapig kitartott az esős, hűvös idő. Szeged környékén annyi eső leesett 1 hónap alatt, mint máskor fél év alatt. Lebetegedtek a paprikák, sokan lemondtak a termésről, és július közepén kitárcsázták a palántákat. Máshol a tömeges virágzás és terméskötés július közepe és augusztus közepe közötti időszakra korlátozódott.
Ennek eredményeként félterméssel számolunk. Rontotta a termelők helyzetét az is, hogy a szeptember harmadik hetéig kitartó nagy melegben ugyan beértek a paprikák, de vékony falú, könnyű súlyú termést adtak a növények. Valószínűleg a nagy meleg, a vékony termésfal, a gyors érés az oka annak, hogy idén a paprikában lévő cukrok hamar bomlottak, az idei termés kevésbé ízletes, édes. A piros szín az idén átlagos, reméljük a tartóssága rendben lesz.
Mindenesetre ne feledkezzünk meg arról, hogy az őrleményeket sötét, hűvös helyen (pl. a hűtőszekrényben), jól zárható edényben tároljuk!
A következő montázs igyekszik érzékeltetni az utóérlelés és a feldolgozás fázisait, a végeredmény pikáns illatát, egyszóval az őszi Röszke és Szeged hangulatát. Reméljük, örömüket lelik a képek látványában, friss őrleményünk ízében, és jövőre is velünk tartanak az őszi számadás pillanatában!
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.