Az elmúlt fél évben – az ország más kiállítóhelyeihez hasonlóan – a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum sem volt látogatható. Most azonban elérkezett az óvatos nyitás ideje, Magyarországon egyre több gyűjtemény invitál ismét belépésre. 2021. május 17-től, jövő hétfőtől, mi is újra várjuk a paprikatörténet iránt érdeklődőket!
A működés zárt ajtók mögött
Téved, aki azt hiszi, hogy egy kiállítóhely munkatársai unatkoznak, ha nem érkeznek vendégek. Bár az elsődleges cél természetesen mindig a ránk bízott értékek minél szélesebb körű megismertetése, sok munkafolyamatra csak akkor adódik lehetőségünk, ha a látogatás éppen szünetel.
Utóbbiak között talán a legfontosabb az összegyűlt információk továbbadása, publikálása. Szerencsére e tekintetben maximálisan kihasználtuk a veszélyhelyzet hónapjait. Molnár Anita A szögedi paprika című könyve ugyanis nemcsak, hogy elkészült, de nyomdába is került, és mindössze néhány hétre van a megjelenéstől.
Az elmúlt, csendes időszak más típusú fejlesztésekre is alkalmas volt. Szerkesztettük honlapunk webshopját, hogy vásárlóink még egyszerűbben és biztonságosabban juthassanak hozzá termékeinkhez. Molnár Albert és Molnár Albertné Zsuzsa ötlete folytán múzeumkertet alakítottunk ki, majdani szabadtéri programjaink így igazán harmonikus környezetbe kerülnek. Hogy stílusosan alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez, még paprikás maszkot is varrtunk. A zárvatartás alatt elért eredményeinket egyébként a Múzeum 13. születésnapja alkalmából íródott cikkben is összegeztük.
A nyitás: Szabályok, tudnivalók és meglepetések
Bár az enyhítéseknek és a látogatás újbóli lehetőségének együtt örülünk, mindannyiunk biztonsága érdekében vendégeinket óvatosságra intjük. Kérjük, hogy minden látogatás előtt (Különösen, ha nagyobb csoportról van szó!) egyeztessünk a maszkhasználatról és a védettségi igazolványról. Csoportok érkezése és hétvégi látogatás esetén szintén szeretnénk, ha először telefonon keresnének minket. Tavaly bevezettük a fix időpontban kezdődő tárlatvezetéseket is, 11:00 és 13:00 órai kezdettel.
Szerencsére a biztonsági szabályoknál kellemesebb újdonságokkal is szolgálhatunk. Hála a felhívásainkra jelentkezőknek, míg zárva voltunk, a Múzeum anyaga szépen gyarapodott. Számos régi fényképpel lettünk gazdagabbak, a tárgyak közül pedig egy paprikatörésre alkalmas, régi famozsarat szeretnénk kiemelni. Az ismét megnyíló paprikatörténeti kiállításban új szerzeményeink is láthatóak lesznek.
Mivel pedig a Múzeum különlegessége, hogy egy (többek között) frissen őrölt paprikát forgalmazó céggel együtt működik, látogatóinknak termékeinkből is szeretnénk „ízelítőt” adni. Az első vendégeket egy 100 g-os csomag szegedi paprikával ajándékozzuk meg!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben
Szerkesztés alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése májusban-júniusban várható! Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.