A kedvenc nyári emlékek között valószínűleg mindenki őriz egy (vagy több) faszéntől illatozó, közös sütögetéssel töltött alkalmat. Mivel már javában benne járunk a grillszezonban, néhány fűszerkeverék és pác ötletét ajánljuk, hogy a húsok és zöldségek még finomabbra süljenek.
Amit a pácolásról tudni kell
Az aromás fűszerekkel telített pácok készítésének módja és jellege végtelen számú, csakúgy, mint felhasználási lehetőségeik. Összességében elmondható, hogy folyadék, olaj és fűszerkeverék együttesei, melyek használhatók a sütni kívánt húsok előkészítésére, ízesítésére, tartósítására és puhítására is.
Általános szabály, hogy a fehér húsokat – a szárnyasokat és a halakat – kevesebb, míg a vörös húsú sertést, marhát, vadat hosszabb ideig, akár több napig, kell pácolni. A vadhús esetében sokan alkalmaznak főzőtt páclevet. Kakukkfű, babérlevél, borókabogyó és petrezselyem kerül a forrásban lévő vízbe, majd miután kihűlt, a húsokra. A főzött levek jellegzetességei, hogy az olaj mellett bort vagy ecetet is tartalmaznak.
A nyers, vagy hideg pác főzés nélkül készül, a gyorspác pedig csupán ízesítésre való, nem teszi omlósabbá a húst. Hasonló a máz célja is, mely olaj és fűszerkeverékek elegyét jelenti, és elég a sütés előtt 15 perccel bedörzsölnünk vele a sütni kívánt szeleteket, akár zöldségeket is. Bármilyen típusú pácolás legyen is a célunk, sokat segít egy-egy előre összeállított fűszerkeverék.
A sütögetés lelke: A fűszerkeverék
Tegyük fel, hogy karajszeleteket készítünk. A finom, sovány, ám kiszáradásra hajlamos húsokat kezelhetjük a PaprikaMolnár Cajun pikáns fűszersójából készült páccal. A fűszerkeverék csak enyhén csípős, és a paprika mellett a zöldfűszerek, főként az oregánó és a kakukkfű, dominálnak benne. Ha mustárral, olívaolajjal és zúzott fokhagymával keverjük, és a szeletek mindkét felét megkenjük vele, a hús kiválóan megsül serpenyőben, grillrácson vagy cserépedényben is.
A lágyabb húsú szárnyasokhoz enyhébb ízesítőket ajánlunk. A szárnyas fűszerkeverék tipikus grillfűszer, csemege paprikával és zöldségszárítmányokkal. Ha szárazpácként csirkeszárnyakat dörzsölünk be vele, a sült hús rendkívül ízletes lesz.
Végül következzen a sütögetések jolly jokere, a füstölt paprika. Nedves és száraz pácokban, illetve bármilyen fűszerkeverék részeként megállja a helyét, sőt, salátaönteteket is gazdagíthatunk vele. Ha szárazon elegyítjük sóval, citromhéjjal, rozmaringgal és barna cukorral, a barbecue-szósz jellegzetes, édeskés jegyeit varázsolhatjuk elő.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.