A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Könyvismertető - Molnár Anita: A szögedi paprika

Könyvismertető – Molnár Anita: A szögedi paprika

Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének decemberi megjelenése egyértelműen az év legnagyobb eseménye, mondhatni fináléja. A kötettel a közelmúltban több alkalommal is foglalkoztunk. Azóta már elmondhatjuk, két helyen is sikeresen bemutattuk: Szegeden, a paprika hazájában és Röszkén, az ősfészekben. A röszkei esemény igazi ünnep volt. Eljöttek (többek között) Vastag József egykori röszkei tanító gyermekei,…

Kvíz a Könyvért - Lezárult a sorsolás

Kvíz a Könyvért – Lezárult a sorsolás

Kvíz a Könyvért című nyereményjátékunkat november elején hirdettük meg. Bemutattunk egy szövegrészletet Molnár Anita A szögedi paprika című, akkor még gyártás alatt álló kötetéből. Aki a leírással kapcsolatos három kérdésünket december 14-ig helyesen válaszolta meg, sorsoláson vehetett részt. A nyertesnek pedig egy ajándékpéldányt ígértünk az új könyvből. Kvíz a Könyvért – Amerikai chili, szegedi paprika…

Első könyvbemutató – A szögedi paprika a SZAB Székházában

Első könyvbemutató – A szögedi paprika a SZAB Székházában

Végre kézbe vehettük Molnár Anita A szögedi paprika című könyvét!! A kötetet két könyvbemutató során szeretnénk minél közelebb hozni az olvasókhoz. Legközelebb szombaton (december 18-án), 10 órakor várunk mindenkit a Röszkei Paprika Múzeumban. A Szánthó-hagyaték, a Múzeum és a Könyv A december 10-i szegedi könyvbemutatón a szerző, Molnár Anita, saját motivációit, személyes kötődését és a…

Hozzuk vissza Szegedre a paprikát! Megjelenik A szögedi paprika

Hozzuk vissza Szegedre a paprikát! Megjelenik A szögedi paprika

Hosszú hónapok munkája után A szögedi paprika című kötet végre kikerül a nyomdából, mindenki számára elérhető lesz. A könyv szerzője Molnár Anita, a Röszkei Paprika Múzeum alapítója és vezetője, a PaprikaMolnár Kft. ügyvezetője. Munkájának alapvető célja, hogy visszahozza a paprikát Szegedre, a termék elsődleges hazájába. Néhány adat és a fő cél A szögedi paprika a…

Egy csipet csili II. Pikáns sütőtökkrémleves

Egy csipet csili II. Pikáns sütőtökkrémleves

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Október elején a csípős gombapaprikás került terítékre, ezúttal a sütőtöké a főszerep. A pikáns sütőtökkrémleves ideális választás egy nyirkos, didergős estére. Egy sokoldalú zöldség…vagy gyümölcs? A sütőtököt valószínűleg sokan a zöldségek közé sorolnák, rendszertanilag azonban…

December 14-ig rendelhetők meg a karácsonyi ajándékcsomagjaink

Kedves Vásárlóink!  Meglepetéssel készültünk! A legnépszerűbb termékeinkhez egyedi dobozokat és egyedi matricákat készítettünk és ezekből különleges karácsonyi csomagokat állítottunk össze. Ajándékötletek Ezek a csomagok karácsonyi ajándékötletek, melyek dec. 14-ig rendelhetők meg a webáruházunkban. Az ajándékcsomag szállítása kérhető közvetlenül a szeretteidnek is ajándékba. Karácsonyi csomagjaink A csomagokban a megszokott minőséget találod új csomagolásban. A környezettudatosság jegyében…

Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények

Kedves Vásárlóink! Kedves Múzeumlátogatóink! Minden ősszel küldünk hírlevélben egy összefoglalót az idei termésekről, a friss őrleményekről és a webshopban megvásárolható termékekről. A teljesség igénye nélkül itt is bemutatjuk a legnépszerűbb termékeinket, melyek megrendelhetők a webáruházunkban vagy emailben, telefonon is.  Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények Az idei év is…

Paprika Napló I. „Paprika Schlesinger” bécsi marketingtevékenysége

Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat rejtő – számai közül szemezgetünk. Az első cikk, amit az alábbiakban megosztunk, megmutatja, hogy a magyar paprikának milyen nagy keletje volt Bécsben, a századforduló előtt. Főleg, ha a terméket ügyes reklámkampánnyal igyekeztek eladni, ahogy azt Paprika Schlesinger is tette. Kotányi és Paprika…

Piperade. Baszk lecsó, sok paprikával, hazafias színekben

Legutóbbi cikkünkben Molnár Anita a baszkföldi Espelette-ben tett látogatásáról írtunk. A kiváló minőségű, szigorú eredetvédelmi szabályok szerint készített termékek bemutatásának végén gasztronómiai kitérőt is tettünk. Ígéretünkhöz híven ez a bejegyzés foglalkozik majd a zamatos baszk lecsó, a piperade sajátosságaival. Nemzetek feletti klasszikus: A lecsó Valószínűleg mindenhol, ahol megterem a paradicsom és a paprika, született egy,…

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

1968 óta, október utolsó hétvégéjén mindig nagy eseményre készülnek a dél-franciaországi (tradicionálisan baszkföldi) Espelette településen: A számtalan turistát vonzó paprikafesztiválon idén Molnár Anita is részt vett. Tapasztalatait (a szegedi párhuzamokról, a Gorria fajta termesztéséről és a szigorú eredetvédelemről) ez a bejegyzés összegzi. Szeged és Espelette. Két távoli tájkörzet, közös múltbeli sajátosságok Bár a nagy földrajzi…

Paprika Napló I. „Paprika Schlesinger” bécsi marketingtevékenysége

Kvíz a Könyvért I. Amerikai chili, szegedi paprika

Kvíz a Könyvért című új sorozatunkban egy kis (nyeremény)játékra invitáljuk olvasóinkat! Mivel Molnár Anita A szögedi paprika című kötete hamarosan megjelenik, egy szerencsés – és figyelmes! – olvasónk lehetőséget kap, hogy először vegye a kezébe. Hogy mit kell ehhez tennie? 1; Végigolvasnia a könyv egy kedvcsinálóul közölt részletét. 2; Elküldenie nekünk a kérdéseinkre adandó helyes…

Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Szentmihályi életutak II. Zöld és piros paprikák

Egy frissen megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk múlt héten megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Kovács Lászlóné Varga Rozália visszaemlékezésében ezúttal keserédes epizódokat is találunk. A paraszti élet kíméletlenségét jól mutatja a kisfiú esete, aki nem látott különbséget zöld és piros paprikák között.…