A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit mutattuk be. Mire lassan kifogyhattunk volna a könyv nyújtotta izgalmas blogtémákból, máris itt az új lehetőség! A nyomdából frissen érkezett Szentmihályi életutak II. – a 2006-os első kötet után – ismét precízen összegzi a falut érintő régi dokumentumokat, képeket, emlékeket. Július 31-én, szombaton, nagy…
Bár itt, a blogon legtöbbször a múlt eseményeit idézzük, a Paprika Múzeumba látogatók nagy csoportjai megérdemelnek egy összefoglalót az aktuális helyzetről. A nyár folyamán számos érdeklődő vehette szemügyre a paprikatörténeti tárlatot, szippanthatott a paprikafeldolgozó-üzem fűszeres levegőjéből. Az ország minden szegletéből utaztak hozzánk, például Nyíregyházáról, Tapolcáról, Gödöllőről és Budapestről. Reméljük, vendégeink ősszel is rendszeresen érkeznek majd!…
A Magyar Jövő folyóirat 1949. június 30-i számát egy alkalommal már idéztük, a Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk első feléből készítettünk posztot. Most lássuk a hangulatos, paprikaillatú leírás néhány további részletét, melyekben a palántanevelésről és a paprikafeldolgozásról olvashatunk. A folyamat végén elkészül a dicséretes őrlemény. A termesztéstől a fájdalmas hasításig A híres…
1904. augusztus 1-ji születési dátuma tiszteletére Bálint Sándor – néprajzkutató, művészettörténész, „a legszögedibb szögedi” – lesz eheti cikkünk témája. Szereplése már csak azért is aktuális, mert A szögedi paprika című könyv közvetlenül megjelenés előtt áll. Bálint Sándor 1962-es munkája, A szegedi paprika, pedig Molnár Anita könyvének elsődleges forrásai között szerepelt. Szeged – Bálint Sándor és…
Mivel új könyvünk, A szögedi paprika megjelenése már csak napok kérdése, az alkalom tiszteletére most ismét a régi, paprikaillatú Szeged hangulatát idézzük. A Magyar Jövő című folyóirat 1949. június 30-i számában részletes leírást találunk egy paprikamalom működéséről. A munka „vörös malma” A Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk először Szeged utcai környezete felől…
Július 17-én, 79 éves korában elhunyt Ráday Mihály, Kossuth-díjjal kitüntetett művészettörténész, városvédő, filmoperatőr és -rendező. Bár kevesen tudják, munkájának korai szakasza Röszkéhez is kötődött. Ráday Mihály gazdag élettörténete Ráday 1942. június 11-én született Budapesten. Életrajzának adatai közül a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, illetve az ELTE művészettörténész-szakján szerzett diplomáit szokták kiemelni. E két irány párhuzamos követése…
Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Múlt alkalommal a dologidő sajátosan paraszti fogalmát jártuk körül, hangsúlyozva azt a szorgalmat és munkabírást, ami egy átlagos paprikatermelő családot jellemzett. A fókuszba ezúttal is mezőgazdasági feladatok kerülnek, a nyári munkák megerőltető és izzasztó részletei. Nyári munkák paprikatermeléshez: Öntözés és kapálás Ha a…
PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb csirkepaprikás-recepteket közöltünk, hogy megmutassuk, ezt az ízletes, ám egyszerű ételt, milyen sokféle módszerrel lehet elkészíteni. Ezúttal szintén egy örök klasszikust mutatunk be, egy idényjellegű, éppen nyárra való fogást. Készüljön lecsó, lehetőleg frissen szedett, saját zöldségekből! Amerika felfedezésétől Karinthy vacsorájáig. Rövid lecsótörténet Bár a…
Már csaknem egy éve annak, hogy hozzákezdtünk Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének előkészítéséhez. Az elmúlt tizenkét hónapba számtalan munkafolyamat zsúfolódott: Rohamtempójú szövegírás, háttérkutatás, interjúztatás, képszerkesztés, nyomdai előkészületek. A könyv közvetlenül megjelenés előtt áll, ezért ma kedvcsinálóként a bevezetőjéből közlünk néhány részletet. A kötet háttere, a Röszkei Paprika Múzeum A fent említett bevezetőben –…
Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb közreadott, anyák napi cikkünkben egy paraszti család életét koordináló édesanya hatalmas munkabírása előtt tisztelegtünk. A paprikatermelés megkövetelte állandó dologidő aktuális bejegyzésünknek is fő témája lesz. Szentmihálytelek, a paprikatermelés egyik bástyája A Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig A két világháború között című fejezete a paprikatermelés…
Néhány napja a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum vendége volt Szekeres Dia, a Slow Living magyarországi elnöke. Kíváncsi volt a legendás szegedi paprika történetére. Kormosné Évi kolléganőnk kalauzolta őt végig a múzeumunkban. Mi a Slow Living? A Slow Living egy nemzetközi mozgalom, ami a helyi adottságok, kultúrák, hagyományok védelmében jött létre. Célja lehet egy vidék…
PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. A múlt alkalommal a Tétova Ínyenc című gasztroblog egyik – röszkei paprikával készült – finomságát mutattuk be. Magyaros egytálételt főztünk, virslivel. Ezúttal szeretnénk továbbgondolni a magyaros tematikát: Az ország legkedveltebb fogásairól és a csirkepaprikás kiemelt helyéről lesz szó, saját receptekkel. Mi a magyarok kedvenc…