A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb húsvét alkalmából készültünk menüajánlattal. Ezúttal új módszerrel közelítünk a receptek megosztásához: Átadjuk a szót egy gasztrobloggernek, hadd meséljen Ő arról, milyen is röszkei termékeket használni. „Kreatív önkifejezés, terápia.” A Tétova Ínyenc A röszkei PaprikaMolnár Kft. fűszerpaprikájával ez alkalommal Dimén-Varga Tünde székelyudvarhelyi pszichológus, a…
A PaprikaMolnár Malom és Múzeum youtube csatornáján paprikatörténeti és termesztési és múzeumi rövid videókat osztunk meg. A hozzákapcsolt lejátszási listába gyűjtjük össze a rólunk szóló riportokat, beszámolókat. Ajánluk figyelmedbe az alábbiakat: A szegedi fűszerpaprika útja régen és most | Nosalty Gasztroangyal 4. rész – A fűszerpaprika (2011) További érdekességekért kattints a lejátszási listára. A PaprikaMolnár…
A paprikaharang május 26-án éppen 100 éves története az első világháborúval kezdődik. 1916. augusztus 22-én, majd 1917. december 4-én a szeged-alsóvárosi Mátyás téren álló templom elvesztette egy-egy harangját. Arra a sorsa jutottak, mint oly sok más harang háború idején: Rekvirálták őket, hogy beolvasztott ércükből fegyvereket önthessenek. Az alsóvárosi gyülekezet – bár szomorúan mondott búcsút harangjainak…
Kedves Látogatóink! Készítettünk egy kis összeállítást a szögedi paprika termesztéséről. A rövid videóban Molnár Anita: A szögedi paprika című könyvéből idéztünk. Még több részlet A szögedi paprika című könyvben Szerkesztés alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése májusban-júniusban várható! Fejezetei a…
A palántanevelés és a szántóföldi termesztés között minden bizonnyal az ültetés folyamata jelenti az átmenetet. A paprikatermesztés, Bálint Sándor szavaival élve, legkiemelkedőbb mozzanata éppen ebben az időszakban, május derekán ad sok munkát. Az ültetés ideje – csakis Fagyosszentek után! A zsenge paprikapalánták szabadföldbe való kiültetését alapvetően egy – szeszélyes és könyörtelen – tekintély irányította: Az…
Az elmúlt fél évben – az ország más kiállítóhelyeihez hasonlóan – a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum sem volt látogatható. Most azonban elérkezett az óvatos nyitás ideje, Magyarországon egyre több gyűjtemény invitál ismét belépésre. 2021. május 17-től, jövő hétfőtől, mi is újra várjuk a paprikatörténet iránt érdeklődőket! A működés zárt ajtók mögött Téved, aki azt…
Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Mivel múlt hétvégén Anyák Napja volt, ezért most egy régi, paraszti család anyai szerepeivel foglalkozunk. A lenti idézetből kiderül, hogy egy paprikás családban ha ültetni, kapálni vagy vetni kellett, a munka szigorú törvénye mindenkire vonatkozott. Még a csecsemőt nevelő fiatal anyákra is. Kisbabával…
A múlt heti (április 22-i) Föld napja a mezőgazdászok, növénytermesztők (és köztük természetesen a paprikások) számára különös jelentőséggel bír. Napjainkban különösen hangsúlyossá vált a környezeti terhelés csökkentésének kérdése, ember és termőföld harmóniájának megteremtése. Ha jó példát keresünk, ebben az esetben (is) ajánlott elődeink tudására visszatekinteni. Mai írásunkban bemutatjuk, miként alkalmazkodott egy régi paprikatermelő a természet körforgásához,…
Ahogy arról tavaly is megemlékeztünk, a Paprika Múzeum alapításának dátuma 2008. április 17-e. Idén immár fennállásunk 13. évfordulóját ünnepeljük, ezért az alaklomra fényképes összeállítással készültünk, az elmúlt év legjelentősebb pillanatairól. Egy rendhagyó időszak Nem mindennapi év van mögöttünk! A koronavírus-járvány mind a PaprikaMolnár Kft, mind a Röszkei Paprika Múzeum alapvető működését gátolta. Igyekeztünk azonban a…
A szögedi paprika című kötet megjelenésére már csak néhány hetet kell várni. A könyv szerzője, Molnár Anita, ezúttal interjú formájában válaszolt a majdani olvasókat leginkább foglalkoztató kérdésekre. Közléseiből kiderül néhány dolog a könyv tartalmáról, az aktuális munkafolyamatokról, a szegedi paprika szenvedélyes szeretetéről. Honnan jött A szögedi paprika ötlete, mi a könyv kiadásának célja? Úgy gondolom,…
Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb a paprikatermesztés dohánykultúrában gyökerező előzményeiről esett szó. Ezúttal inkább a paprika termelői kerülnek a középpontba, mint terményük története. A kiválasztott részlet jól szemlélteti a szentmihályi paprikások találékonyságát, a régi módszerek átalakulására adott válaszaikat. A paprikatermesztés és az intenzív kertészeti gazdálkodás Ez a…
Legutóbb karácsonyra készültünk ExtraGastro-cikkel. Mivel most ismét ünnep közeledik, megalkottuk az írás húsvéti változatát. Bár az aktuális nagyhéten elődeink még böjtöltek, szombat este már az asztalra került az emblematikus húsvéti fogás, a sonka. A chili, sonka – sőt vörösbor – kombináció pedig olyasmi, ami igazán extrává teszi az ajánlott menüt. A sonka és a húsvét…