A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

PaprikaGastro VII. Sztárséf Gastro. Röszkei termékek Erdélyben

PaprikaGastro VII. Sztárséf Gastro. Röszkei termékek Erdélyben

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb húsvét alkalmából készültünk menüajánlattal. Ezúttal új módszerrel közelítünk a receptek megosztásához: Átadjuk a szót egy gasztrobloggernek, hadd meséljen Ő arról, milyen is röszkei termékeket használni. „Kreatív önkifejezés, terápia.” A Tétova Ínyenc A röszkei PaprikaMolnár Kft. fűszerpaprikájával ez alkalommal Dimén-Varga Tünde székelyudvarhelyi pszichológus, a…

Hírek, érdekességek a PaprikaMolnár Malom és Múzeumról a youtube-on

A PaprikaMolnár Malom és Múzeum youtube csatornáján paprikatörténeti és termesztési és múzeumi rövid videókat osztunk meg. A hozzákapcsolt lejátszási listába gyűjtjük össze a rólunk szóló riportokat, beszámolókat. Ajánluk figyelmedbe az alábbiakat: A szegedi fűszerpaprika útja régen és most | Nosalty Gasztroangyal 4. rész – A fűszerpaprika (2011) További érdekességekért kattints a lejátszási listára. A PaprikaMolnár…

100 éves az alsóvárosi paprikaharang

100 éves az alsóvárosi paprikaharang

A paprikaharang május 26-án éppen 100 éves története az első világháborúval kezdődik. 1916. augusztus 22-én, majd 1917. december 4-én a szeged-alsóvárosi Mátyás téren álló templom elvesztette egy-egy harangját. Arra a sorsa jutottak, mint oly sok más harang háború idején: Rekvirálták őket, hogy beolvasztott ércükből fegyvereket önthessenek. Az alsóvárosi gyülekezet – bár szomorúan mondott búcsút harangjainak…

A szögedi paprika termesztése régen és ma

Kedves Látogatóink! Készítettünk egy kis összeállítást a szögedi paprika termesztéséről. A rövid videóban Molnár Anita: A szögedi paprika című könyvéből idéztünk. Még több részlet A szögedi paprika című könyvben Szerkesztés alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése májusban-júniusban várható! Fejezetei a…

„...a termelés egyik legkiemelkedőbb mozzanata” - A májusi ültetés

„…a termelés egyik legkiemelkedőbb mozzanata” – A májusi ültetés

A palántanevelés és a szántóföldi termesztés között minden bizonnyal az ültetés folyamata jelenti az átmenetet. A paprikatermesztés, Bálint Sándor szavaival élve, legkiemelkedőbb mozzanata éppen ebben az időszakban, május derekán ad sok munkát. Az ültetés ideje – csakis Fagyosszentek után! A zsenge paprikapalánták szabadföldbe való kiültetését alapvetően egy – szeszélyes és könyörtelen – tekintély irányította: Az…

Nyitás a Röszkei Paprika Múzeumban

Nyitás a Röszkei Paprika Múzeumban

Az elmúlt fél évben – az ország más kiállítóhelyeihez hasonlóan – a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum sem volt látogatható. Most azonban elérkezett az óvatos nyitás ideje, Magyarországon egyre több gyűjtemény invitál ismét belépésre. 2021. május 17-től, jövő hétfőtől, mi is újra várjuk a paprikatörténet iránt érdeklődőket! A működés zárt ajtók mögött Téved, aki azt…

Kisbabával kapálni

Szentmihályi életképek VIII. Kisbabával kapálni – Anyák Napjára

Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Mivel múlt hétvégén Anyák Napja volt, ezért most egy régi, paraszti család anyai szerepeivel foglalkozunk. A lenti idézetből kiderül, hogy egy paprikás családban ha ültetni, kapálni vagy vetni kellett, a munka szigorú törvénye mindenkire vonatkozott. Még a csecsemőt nevelő fiatal anyákra is. Kisbabával…

Kalendárium paprikásoknak. Gergely napjától Mindenszentekig

Kalendárium paprikásoknak. Gergely napjától Mindenszentekig

A múlt heti (április 22-i) Föld napja a mezőgazdászok, növénytermesztők (és köztük természetesen a paprikások) számára különös jelentőséggel bír. Napjainkban különösen hangsúlyossá vált a környezeti terhelés csökkentésének kérdése, ember és termőföld harmóniájának megteremtése. Ha jó példát keresünk, ebben az esetben (is) ajánlott elődeink tudására visszatekinteni. Mai írásunkban bemutatjuk, miként alkalmazkodott egy régi paprikatermelő a természet körforgásához,…

Születésnapi album. 13 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Születésnapi album. 13 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Ahogy arról tavaly is megemlékeztünk, a Paprika Múzeum alapításának dátuma 2008. április 17-e. Idén immár fennállásunk 13. évfordulóját ünnepeljük, ezért az alaklomra fényképes összeállítással készültünk, az elmúlt év legjelentősebb pillanatairól. Egy rendhagyó időszak Nem mindennapi év van mögöttünk! A koronavírus-járvány mind a PaprikaMolnár Kft, mind a Röszkei Paprika Múzeum alapvető működését gátolta. Igyekeztünk azonban a…

Molnár Anita: Szívügyem a paprika. Könyvajánló interjú

Molnár Anita: Szívügyem a paprika. Könyvajánló interjú

A szögedi paprika című kötet megjelenésére már csak néhány hetet kell várni. A könyv szerzője, Molnár Anita, ezúttal interjú formájában válaszolt a majdani olvasókat leginkább foglalkoztató kérdésekre. Közléseiből kiderül néhány dolog a könyv tartalmáról, az aktuális munkafolyamatokról, a szegedi paprika szenvedélyes szeretetéről. Honnan jött A szögedi paprika ötlete, mi a könyv kiadásának célja? Úgy gondolom,…

Szentmihályi életképek VII. Termelői kreativitás

Szentmihályi életképek VII. Termelői kreativitás

Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb a paprikatermesztés dohánykultúrában gyökerező előzményeiről esett szó. Ezúttal inkább a paprika termelői kerülnek a középpontba, mint terményük története. A kiválasztott részlet jól szemlélteti a szentmihályi paprikások találékonyságát, a régi módszerek átalakulására adott válaszaikat. A paprikatermesztés és az intenzív kertészeti gazdálkodás Ez a…

PaprikaGastro VI. ExtraGastro húsvétra: Chili, sonka, vörösbor

PaprikaGastro VI. ExtraGastro húsvétra: Chili, sonka, vörösbor

Legutóbb karácsonyra készültünk ExtraGastro-cikkel. Mivel most ismét ünnep közeledik, megalkottuk az írás húsvéti változatát. Bár az aktuális nagyhéten elődeink még böjtöltek, szombat este már az asztalra került az emblematikus húsvéti fogás, a sonka. A chili, sonka – sőt vörösbor – kombináció pedig olyasmi, ami igazán extrává teszi az ajánlott menüt. A sonka és a húsvét…