A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
Molnár Anita könyve, A szögedi paprika, közvetlenül megjelenés előtt áll. Hogy kedvet csináljunk hozzá, az alábbiakban közöljük egy részletét. „A szögedi paprika termesztése régen és ma” című fejezet ott kezdődik, ahol múlt heti írásunk végződött: A megfelelő magok kiválasztása után következhet a palántanevelés. „A szögedi paprika termesztése régen és ma” A fejezet a Béke és…
Két héttel ezelőtti, Márciusi magbörze I. című cikkünkben röviden bemutattuk a következő paprikafajtákat: Szegedi 178-as, Szegedi 80-as, Bolero F1 és az újdonságnak számító Fonó F1. Mivel a tervezés és a magvásárlás időszaka továbbra sem ért véget, szeretnénk néhány, termelőknek szóló, újabb ötletet megfogalmazni. Zoé F1. Kompakt, hazai nemesítésű növény A Fonóhoz hasonlóan a Zoé is…
Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Előző cikkünk témája a palántanevelés volt, ezúttal a szentmihályi paprikaföldek múltjáról osztunk meg néhány tudnivalót. Paprika a dohány örökében Bár Szentmihálytelek – ha mezőgazdasági termelésről beszélünk – a paprikaföldek végtelen sorait juttatja eszünkbe, a 19. század közepéig még egy másik növény termesztésének adott…
A beköszöntő tavasz és a felpezsdülő természet a termelőket is lelkes tevékenységre sarkallja. Az ültetés és a palántanevelés előfeltétele azonban a megfelelő fajták kiválasztása. Az általunk tervezett kis magbörze remélhetőleg sokaknak segítségére lesz. Fajták Szeged környékén – Két klasszikus A számtalan színű, formájú és ízű paprikafajta közül mi most a fűszerpaprikák Dél-Alföldön jellemző, két ismert…
A paprikafeldolgozás kérdését utoljára a Szepa (a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat) bemutatása kapcsán érintettük. A második világháború utáni évekből most az első világháború előtti időszakba invitáljuk olvasóinkat. A mozsár, a külü és a feldolgozás háziipari technikái lesznek heti bejegyzésünk főbb témái. Egyúttal A szögedi paprika című könyv részletei! A mozsár és a külü. Paprikatörés otthon A…
PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Múlt alkalommal megjelent cikkünkhöz képest most 180 fokos fordulatot veszünk: A mértéktelen farsang után a visszafogott nagyböjt ad keretet gasztronómiai ötleteinknek. Hamvazószerda és nagyböjt. Egyházi szabályok, életmódbeli előzmények Idén új bejegyzésünk megjelenésének szerdai napja éppen egy nevezetes szerdára esik. Ma Hamvazószerda van, a farsangi…
Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb az államosításnak a település paprikatermesztőire tett hatását vizsgáltuk. Ezúttal más irányból közelítjük az egykori mindennapokat: A palántanevelés mikéntjével talán még kicsit korai foglalkozni, a tavaszvárás jegyében azonban lássuk a szentmihályi palánták jelentőségét. A mihályteleki palánták felvevőköre A Szeged-Szentmihályon hajtatott paprikapalántákra – ahogy…
1997 óta – II. János Pál pápa döntéséből kifolyólag – február 2-a szerzetesek világnapja. Mivel a ferences rend Szeged történetében (és a szegedi paprika történetében is) kiemelkedő jelentőségű, ebben a bejegyzésben előttük tisztelgünk. Assisi Szent Ferenctől a Mátyás térig A ferences rend létrejötte Assisi Szent Ferencnek, a középkor egyik legnagyobb hatású szentjének, a természet, a…
Több, mint fél éve hirdetjük már büszkén, hogy a Múzeumnak köszönhetően megismert paprikatörténeti anyagunkat könyv formájában fogjuk megosztani az érdeklődőkkel. Molnár Anita készülő munkája A szögedi paprika címet kapta. Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy a terveinkről egy kicsit többet is eláruljunk, hogy Szeged környékének lakóit a szögedi fűszer (újra) felfedezésére buzdítsuk. Bepillantást engedünk a…
PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb az ehető ajándékok ötletét vetettük fel, bemutattuk a házi chiliszósz receptjét. Ezúttal a chili ismét szerepel, de most a karácsonyi helyett farsangi közegben, a chilis csokis churros alkotóelemeként. Végtelen gasztronómiai kavalkád – A farsang Egy ételekről szóló sorozathoz talán a farsang közege a…
Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb a családotthon falán látható, Szánthó-malomnak emléket állító táblára hívtuk fel az olvasók figyelmét. Ezúttal múlt heti posztunk gondolatmenetét folytatjuk: A második világháború utáni időszak és az államosítás kerül fókuszba. Termelőszövetkezetek szentmihályi közegben Míg a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat (Szepa) esetében egy tudatosan irányított,…
Szeged és a környék helytörténetével, paprikás örökségével eddig főleg a II. világháborút megelőző időszak kapcsán foglalkoztunk. A paprikatörténeti kutatások, visszaemlékezések általában az „államosítás” szomorú zárszavával végződnek. A Szegedi Paprikafeldolgozó vállalat (a Szepa) mindeddig kevés vizsgálat tárgya volt, mi most arra vállalkozunk, hogy ezt a hiányt (részben) enyhítsük. A hatékony átszervezés és a kezdetek A vesztes…