A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
Ismét a paprikatermesztés legintenzívebb időszakát éljük! Megérett a paprika, folyik a betakarítás. Az udvaron ezrével piroslanak az őszi napfényben sütkérező paprikahüvelyek, jönnek-mennek a termelők, működik a szárító, készül a friss fűszer. Betakarítás – a termesztési folyamat csúcsa Az őszi betakarítás nem csupán a gazdasági év nagy fináléja, hanem egyben a legnehezebb része is. A paprika…
Bár idén is elmarad a szegedi halfesztivál, ez még nem zárja ki, hogy egy autentikus halebéd zárja a nyarat. Az ikonikus halászlé különböző típusairól már többször írtunk, most átadjuk a szót Herman Ottónak. Az utolsó magyar polihisztor – akinek A magyar halászat könyvét is köszönhetjük – pontosan és ízesen foglalt össze mindent, amit a halfőzésről…
Az augusztus már a betakarítás, a befőzés hónapja. Nemcsak a gyümölcsök, hanem a zöldségek esetében is aktuális kérdés, hogyan menthetnénk át minél többet a nyár ízeiből télire. A továbbiakban ehhez adunk néhány tippet, az egyik lehetőség pedig a sült paprika lesz. Tartósítási trükkök Nekünk még egészen könnyű dolgunk van, de a szegedi parasztság 100-150 évvel…
A Röszkei Paprika Múzeum és a PaprikaMolnár Kft. paprikaföldje újra képernyőre került! Igaz, nem egyedül, hiszen az ATV Hazahúzó című műsorában szegedi nevezetességekkel és nyári programokkal együtt volt szerencsénk bemutatkozni. Köszönjük a látogatást, a lehetőséget! Hazahúzó – Szegedi nyár Ezt a címet kapta a műsor két, 45 perces epizódja, ami Szeged (és a város környéke)…
Idén a röszkei Beretzk Péter Klubbal pályázatot nyertünk a múzeumkert biodiverzitás jegyében történő fejlesztésére. Ez utóbbi törekvés azonban tőlünk függetlenül is hasznos és szükséges. Akár több hektáron gazdálkodunk, akár egy apró hobbykertet ápolunk, már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Föld segélykiáltásait. A Kerti körképben időnként módszertani tippeket, programterveket osztunk majd meg, hogy minél többen haladhassunk…
Népszerűsítettük már a grillezést mint nyári gasztronómiai programot, most azonban rátérünk a szabadtűzön sütés-főzés egy magyarosabb verziójára: Bográcsolás nélkül sem telhet el a nyár. Paprikáshoz, pörkölthöz, gulyáshoz korábban szintén adtunk már tippeket, de ezúttal egy egészen új – képzőművészeti – perspektívát választottunk. Borácsolás festményen, 1864-ből Az alábbi képet valószínűleg sokan ismerik, Munkácsy Mihály (1844-1900) magyar…
A nyár a frissen szedett gyümölcsök és zöldségek ideje. A kertből közvetlenül az asztalra kerülő termények pedig számos jótékony hatással bírnak. A lédús, ropogós paprika például olyan módon is őrzi az egészségünket, amire nem is gondolnánk. Nyersen vs hőkezelve A reformtáplálkozási hullámok korában valószínűleg sokaknak cseng ismerősen a nyerskoszt-diéta fogalma. Az étrend követői úgy hiszik,…
A kedvenc nyári emlékek között valószínűleg mindenki őriz egy (vagy több) faszéntől illatozó, közös sütögetéssel töltött alkalmat. Mivel már javában benne járunk a grillszezonban, néhány fűszerkeverék és pác ötletét ajánljuk, hogy a húsok és zöldségek még finomabbra süljenek. Amit a pácolásról tudni kell Az aromás fűszerekkel telített pácok készítésének módja és jellege végtelen számú, csakúgy,…
Ha tombol a kánikula, az izzasztó kirándulások vagy városnézések már nem tűnnek olyan vonzó programnak. Megvan azonban a lehetőség, hogy a természetjárás élményét és a könnyed ismeretszerzést árnyékban egyesítsük: Irány a füvészkert! A leggazdagabb hazai füvészkert: A Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton Ha valaki esetleg a fővárosba kirándul, annak már csak egy ugrás a vácrátóti botanikus…
Idén a röszkei Beretzk Péter Klubbal pályázatot nyertünk a múzeumkert biodiverzitás jegyében történő fejlesztésére. Ez utóbbi törekvés azonban tőlünk függetlenül is hasznos és szükséges. Akár több hektáron gazdálkodunk, akár egy apró hobbykertet ápolunk, már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Föld segélykiáltásait. A Kerti körképben időnként módszertani tippeket, programterveket osztunk majd meg, hogy minél többen haladhassunk…
Éppen tegnap, július 2-án volt Móricz Zsigmond születésének 145. évfordulója. Az író Szegedhez is szorosan kötődött, illetve a város és a paprika kapcsolatát is többször dokumentálta. Az évforduló kapcsán paprikás örökségéből adunk ízelítőt. Móricz Zsigmond emlékezete Móricz Zsigmond (1879-1942) író, szerkesztő, újságíró neve magától értetődően ott van a 20. századi magyar irodalmárok legnagyobbjai között. Szépirodalmi…
Az izgalmas, kulturális programokat kedvelők valószínűleg jártak már Múzeumok Éjszakáján. Az esemény mára már számtalan résztvevő intézménnyel és programok garmadájával büszkélkedhet. Mivel a teljes áttekintés szinte lehetetlen, a változatos lehetőségek közül egy tematikus csoportot ajánlunk. A kezdeményezés eredete és a programok sokfélesége Az érdeklődők hazánkban először 2002-ben vehettek részt Múzeumok Éjszakáján. A kezdeményezés külföldi mintára…