A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
Nem is volt még olyan régen, amikor nyáron a várható paprikatermésről adtunk hírt. Most már nem csak találgatunk, a szezon nagy része mögöttünk van, tényleges tapasztalatokkal rendelkezünk. Lássuk, milyen a 2020-as termésértékelés. Az idei termésértékelés. Egy megpróbáltatásokkal teli szezon Az idei év mindannyiunkat próbára tett, ráadásul az időjárás sem kedvezett a fűszerpaprikásoknak. A téli-tavaszi csapadékmentes…
Paprika… A fűszer elnevezése sajátos. Több nyelvben ugyanilyen vagy hasonló formában található meg, a magyar társalgások és a magyar asztali örömök asszociációját kelti. A piros őrlemény – és elnevezése – azonban nagy utat járt be, és nagy változásokon ment keresztül, míg mai formáját elnyerte. Hogy hogyan lett a törökbors végül magyar fűszer? Lássuk a történetet!…
Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…
Egy alkalommal már közöltünk szöveget a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című, szentmihályi helytörténeti kiadványból. A színes, érzékletes életképek miatt viszont ennél többet is tervezünk: Havi rendszerességgel sorozatot indítunk a mindennapi élet szentmihályi epizódjairól. A szentmihályi legényélet. Harmonika és locsolkodás A következő szöveget az Egy szentmihályi asszony emlékei ünnepekről és hétköznapokról című fejezetből közöljük. Az emlékek között…
Kedves paprika termelők! Elindult a paprikaszárítónk, várjuk a termelőket a paprikáik szárítására és annak őrlésére. Kistermelők, magánszemélyek és vállalkozások részére a nyers, utóérlelt fűszerpaprikát szárítjuk, igény szerint őröljük, homogenizáljuk és csomagoljuk. Éttermek, húsüzemek, vállalkozások részére hozott recept szerint gyártunk és csomagolunk fűszerkeverékeket. Saját márkás termékek gyártását is vállaljuk. Dolgozunk csípős paprikákkal, chilivel és biopaprikákkal is – fizikai és időbeli elkülönítés mellett. Fűszerpaprika szárítás és őrlés a…
Az iskolakezdés, pontosabban az iskola folytatása talán sosem volt még olyan frekventált téma, mint 2020-ban. Az elmúlt egy hónapban az „iskolakezdés” és a „koronavírus” kifejezések visszhangzottak a médiában, a szakmai fórumokon és a magánbeszélgetésekben. Felmerül a kérdés, hogy a klasszikus értelemben vett pedagógia válságos időszakában milyen lehetőségekkel számolhat a múzeumpedagógia? A múzeumpedagógia általában és a…
Pesti paprika-sorozatunk már mindenkinek ismerős lehet. A Pesti paprika IX. számú története is az 1950-es évek végének csípősen paprikás, fanyarul kacagtató stílusát idézi. Ezúttal Az emigráns című történetet választottuk, ami meglehetősen emlékeztet a bécsi villamosútra. Történetek a Pesti paprikából. Rádiókabaré-sorozat, 1958. A Magyar Rádió 1958-ban nagy sikerű kabarésorozatot sugárzott, melynek Pesti paprika volt a címe.…
A kalandos életű, tudományos eredményeiről és emberi nagyságáról híres tudós, Szent-Györgyi Albert, élete az izgalmas és tanulságos történetek kimeríthetetlen tárháza. Mi legtöbbször a paprikából izolált C-Vitamin kapcsán emlékeztünk meg róla. Életének azonban szinte minden pillanata figyelemre méltó, és a 20. század csaknem minden nagy eseményéhez kötődik valamiképpen. 1893. szeptember 16-i születésnapja alkalmából gondoljunk ismét rá!…
Korábbi cikkekben már említettük, hogy hagyományosan Kisboldogasszony szeptember 8-i ünnepén indult a szedés. Ebből az alkalomból egy karkosarat vagy – ahogy a Dél-Alföldön nevezik – garabolyt választottunk a hónap műtárgyává. Kosárformák és néprajzi hátterük A PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum gyűjteményében számos, különféle alakú és rendeltetésű, vesszőkosár található. A kosarak anyaga minden esetben frissen vágott,…
Kedves paprika termelők! Régi értékeinket ne hagyjuk feledésbe merülni, ne hagyjuk elveszni! Gyűjtsük össze őket Paprika Múzeumunk számára! Az őszi munkák befejezése után egy kis otthoni selejtezés, nézelődés, kutakodás után, padláson, sufniban, kamrában, ha valaki régi, nem használatos tárgyakra, eszközökre bukkan, pláne ha paprika termeléssel vagy a régmúlt időket, életképeket idéző tárgyakra bukkan, megválna-szabadulna tőlük, szívesen fogadjuk,…
Ugye, mindenki emlékszik a korábbi rádiókabaré-cikkekre? A Pesti paprika VIII. semmiben sem marad el az előző hét epizód szellemiségétől: Az 1950-es évek végének sajátos hangulatát együtt jellemzi a humor, a kritika, a politikai állásfoglalás és persze a csípős paprika egyedi értelmezése. Történetek a Pesti paprikából. Rádiókabaré-sorozat, 1958. Magyar Rádió 1958-ban nagy sikerű kabarésrozatot sugárzott, melynek…
Kedves Látogatóink! Korábban már hírt adtunk arról, hogy készülőben van A szögedi paprika című könyvünk. A szerzővel, Molnár Anitával, a Paprika Molnár Kft. vezetőjével a Délmagyarország című napilap készített interjút. Most ebből idézünk részleteket: Molnár Anita A szögedi paprika című, készülő könyv előzetes bemutatóját csütörtökön 18 órától tartották Szegeden, a Nyíl utca 43. szám alatti…