A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
Május 12-ét, 13-át és 14-ét, azaz Pongrác, Szervác és Bonifác napját jelöljük a Fagyosszentek kifejezéssel. A három névnaphoz lazán kötődik Orbán napja (május 25-e) is, illetve az Ipoly mentén a néphagyomány Zsófia naptól (május 15) is fagyot vár. Most, hogy már szinte minden rizikós-hűvös májusi napon túl vagyunk, lássuk, beválnak-e a népi megfigyelések! Fagyosszentek három…
Idén 24. alkalommal rendezték meg a Múzeumok Majálisát, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Az eseményt, immár csaknem egy negyedszázada, mindig azzal a céllal szervezik, hogy közelebb hozzák egymáshoz a múzeumi munkatársakat és a múzeumok látogatóit. Ahogy több mint száz másik intézmény, a Röszkei Paprika Park, a PaprikaMolnár Kft. Paprika Malom és Múzeuma is kapott egy…
Pontosan 300 évvel ezelőtt, 1719. május 21-én III. Károly király szabadalomlevéllel és a jelenleg is használt címerével látta el Szeged városát. Bár a szabad királyi város rangját Szeged ekkor már négy éve birtokolta, III. Károly gesztusa óta május 21-ét Szeged Napjának szokás nevezni. A város története tehát egy igazi mérföldkőhöz érkezett. Az időpont manapság valószínűleg…
Egyik, tavaszi munkákhoz kapcsolódó, bejegyzésünkben már adtunk néhány tanácsot a magvásárlással és fajtaválasztással kapcsolatban. A magról történő növénytermesztésnek azonban létezik egy alternatívája: A palántanevelés, melyet szintén sokan alkalmaznak, hogy őszre hozzájuthassanak az érett paprikahüvelyekhez. Az ültetés időszaka pedig éppen május közepén aktuális. A palántáknak talán az a legnagyobb előnyük a helyrevetett módszerrel szemben, hogy a…
Annak ellenére, hogy a magyar konyha egyik legalapvetőbb kellékének tartják, a paprika amerikai eredetű növény. A kukoricával, dohánnyal, burgonyával együtt csak az Újvilág felfedezése után került Európába, Dr Chanca – Kolumbusz hajóorvosa – kutatói kíváncsiságának köszönhetően. Az Amerika felfedezőjeként számon tartott Kolumbusz Kristóf (Cristoforo Colombo) genovai születésű hajós volt, aki végül spanyol színekben indult el…
A Paprika&Chili Blog célja a fűszerpaprika mint téma sokoldalú bemutatása. A szakmai posztokon kívül igyekszünk figyelmet fordítani a fűszerhez kötődő kreatív kezdeményezések bemutatására is. Ennek jegyében emlékeztünk már meg a chili dekoratív oldaláról vagy alkalmazási lehetőségeiről a húsvéti készülődés során. Sosem próbálkoztunk azonban még a paprika zenei kötődéseinek felvillantásával. Első hallásra a két fogalom talán…
A Röszkei Paprika Múzeum ünnepélyes megnyitására 2008. április 17-én került sor. Mikor tavaly az első tíz évet ünnepeltük, visszatekintettünk a kezdetekre és néhány fontosabb mérföldkőre. 11. évfordulónkon ismét néhány kiemelt pillanatra emlékezünk. Hogy is kezdődött? A Szánthó családdal foglalkozó írásunkban már említettük, hogy a Múzeum tulajdonképpen egy hagyaték köré épült. A Szánthó-iratokhoz Molnár Albert jutott…
A húsvéti időszakban gyerekek és felnőttek már egyaránt készülnek a tojásfestés nagy feladatára, valamint tervezik az ünnepi asztal tartalmát. A hímes tojások hagyományos piros színének előállítása számos módszerrel történhet, és ezek közül csak egy (a legkevésbé kreatív) a boltban vásárolható tojásfesték. A klasszikus húsvéti menüt – a sonka és főtt tojás együttesét – is helyettesíthetjük…
A Paprikaszagú levegőben következő fejezete újabb szegedi életkép a kofák világából. Móricz Zsigmond ismét megértéssel és humorral festi le Ágnes néni, az öreg kufa esetét a rendőrkapitánnyal, ízes szögedi nyelven: Ágnes néném becsületes és tisztes iparában szegediesen kufa, amit másutt, ahol nem tudnak olyan jól magyarul, mint Szegeden, közönségesen kofának mondanak, s értelme szerint kiskereskedő,…
Móricz Zsigmond a Paprikaszagú levegőben következő fejezetében a paprikatermesztők világával és a hasítás mozzanataival ismerkedik. Leírja a szép, piros termések feldolgozásának izgalmas és fájdalmas folyamatát, beszámol a paprikások mindennapi életéről: Szentmihálytelek és Röszke eddig betyárszagú nevek voltak. Szeged határában vannak, de egész községek. A Rózsa Sándor-legenda szálai vannak itt hozzáfonódva minden öreg házhoz. Itt tanyázott „a…
Minden paprikatermelő tisztában van vele, hogy a kora tavaszi időszak a magvásárlás és a palántanevelés ideje. Március közepére már legtöbbször friss hajtásoktól zöldell a vidék, és a nap sugarai egyre melegebben sütnek. A megfelelő fajták kiválasztását és a termelés tervezését tehát időszerű elkezdeni, így aktuális cikkünkben sorra veszünk néhány pontos adatot. Az apró magoktól az…
„Gergő napján gyütt be… Jaj bizony csúnya veszély vót…Nem is gyütt vóna be, de a nagy szél gyütt rá…De mán egy csónikot időnek előtte hoztam, hogy menekülhessek. Osztán gyütt a víz! Gurult, mint a por! Magosan! Bőgött!… No, mondtam is, annyi pénze az Istennek sincs, hogy Szeged városának a kárját kifizesse…” A Móricz Zsigmond szegedi…