Szentmihályi életutak II. Paprikaszedés gyerekszemmel

Szentmihályi életutak II. Paprikaszedés gyerekszemmel

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Legutóbb egy idős asszony emlékein keresztül láthattuk, milyen örömet okozhatott a szépen termő paprikaföld. Ezúttal – hiszen ősz eleje van – megmutatjuk, hogy festett a paprikaszedés gyerekszemmel. A cikket…

Egy csipet csili IX. A paprikatartósítás különleges út

Egy csipet csili IX. A paprikatartósítás különleges útjai

Egy csipet csili címmel gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Az egzotikus, perzsa töltött paprika elkészítése után következzen egy globális művelet: A befőzés, eltevés vagy tartósítás. A gyümölcsök és zöldségek folyamatos érése miatt a nyár nemcsak a friss termések élvezetének, hanem a konzerválásuknak is az időszaka.…

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Több cikket is szenteltünk már Bálint Sándornak (írtunk róla például az alsóvárosi búcsú kapcsán), 1904. augusztus 1-ji születési dátuma apropóján most ismét az ő emléke előtt tisztelgünk. Az etnográfus-művészettörténész a magyar Alföld, közelebbről pedig Szeged európai hírű kutatója volt, feldolgozott témái között a szögedi paprika is szerepelt. A folyamatot, hogy miként vált a paprika a…

Ess eső, ess! Paprikatermés, 2022.

Ess eső, ess! Paprikatermés, 2022.

Az idei nyárból már több telt el, mint amennyi még hátravan, közeledik július vége. A paprikatermés tekintetében ilyenkor már próbálkozhatunk óvatos becslésekkel. A palánták május első felében történt kiültetése több mint két hónappal ezelőtt zajlott. Lássuk tehát a növények állapotát, még akkor is, ha úgy tűnik, az időjárás ellenünk dolgozik. „Ess eső, ess!” Ez az…

Régiók Kincsei: A fűszerpaprikánk ott van a Dél-Alföld minőségi, magyar termékei között!

Régiók Kincsei: A fűszerpaprikánk ott van a Dél-Alföld minőségi, magyar termékei között!

A SPAR Magyarország Régiók Kincsei programján belül a PaprikaMolnár fűszerpaprikája is bekerült a hódmezővásárhelyi körzet prémium finomságai közé! A mézbortól a fűszerpaprikáig. Régiók Kincsei Magyarországon és a Dél-Alföldön Az idei év végéig a SPAR Magyarország 6 regionális központot fog nyitni, melyek a vonzáskörzetükben tevékenykedő, bizonyos szempontoknak megfelelő partnerekkel működnek majd együtt. 4 régió pedig máris…

Május közepe van, palántázunk! Paprikaültetés, 2022.

Május közepe van, palántázunk! Paprikaültetés, 2022.

Ha nem számítjuk a szedést, a tavaszi paprikaültetés a legnagyobb szabású szántóföldi munka a növény termesztése során. Múlt héten mi is belefogtunk! Ebben a bejegyzésben a tapasztalatainkat meséljük el. Az időjárás nagy úr Azzal, hogy az ültetést már május 12-én, Pongrác napján megkezdtük, idén nem ragaszkodtunk szigorúan a kalendáriumhoz mint a régi paprikások. Egy alsóvárosi…

Paprika Napló IV. Ankét a szegedi paprikáról, 1913-ban

Paprika Napló III. A paprikatermelés hőskora

Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat érintő – számai közül szemezgetünk. Legutóbb a szegedi paprika fiumei diadaláról olvashattunk, ez alkalommal pedig éppen a paprikatermelés hanyatlása a téma. Az 1913 május 24-i cikk A paprikatermelés fokozása. Tanácskozások a polgármesternél és az iparkamarában címet viseli. Olvasása során egy úttörő időszak…

Megelevenedik a termesztők, kutatók, márkák és piacok világa – a Délmagyarország riportja Molnár Anitával

A Délmagyarország című napilap olvasói március 28-án olvashatták a riportot Molnár Anitával, A szögedi paprika című könyv szerzőjével. Most ebből idézünk: „Ennek a könyvnek a története több mint másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor édesapám, Molnár Albert megvásárolta a szentmihályi paprikamalmos Szánthó család hagyatékát. Ezt látva született meg édesanyám fejében a múzeum gondolata. Röszke régi paprikás…

A Fogyasztóvédelmi világnap és a fűszerpaprika

A Fogyasztóvédelmi világnap és a fűszerpaprika

Március 15-e nekünk, magyaroknak, mindig is a szabadság(vágy) ünnepe, az 1848-as forradalom és szabadságharc emléknapja lesz. Nemzetközi szinten azonban ez a dátum a fogyasztóvédelmi világnap idejét is jelöli. Mai bejegyzésünk ezért arról fog szólni, mit jelent a fogyasztóvédelem a fűszerpaprika-előállításban és -kereskedelemben. A fogyasztóvédelmi világnap A világnap eredete John F. Kennedy amerikai elnökhöz kötődik, aki…

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

1968 óta, október utolsó hétvégéjén mindig nagy eseményre készülnek a dél-franciaországi (tradicionálisan baszkföldi) Espelette településen: A számtalan turistát vonzó paprikafesztiválon idén Molnár Anita is részt vett. Tapasztalatait (a szegedi párhuzamokról, a Gorria fajta termesztéséről és a szigorú eredetvédelemről) ez a bejegyzés összegzi. Szeged és Espelette. Két távoli tájkörzet, közös múltbeli sajátosságok Bár a nagy földrajzi…

A Móra-Net televízió, Szeged365 és a Délmagyarország riportja az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

I. Rózsapaprika nap a hagyományok jegyében Röszkén címmel számolt be a Móra-Net televízió az I. Röszkei Rózsanaprika napról. „A fűszerpaprika igazi jellegzetesség a Homokhátságon, az őszi betakarításhoz számtalan hagyomány kapcsolódik, mely nem merül feledésbe, hiszen a röszkei paprika múzeum gondoskodik az értékmentésről. Ennek jegyében paprikanapot tartottak október 16-án, ahol mi is látogatást tettünk és megnéztük,…

Képes beszámolónk az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

A röszkei Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub csatlakozott a „Good food, good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz, melynek keretében a röszkei Paprika Múzeummal karöltve létrehozták az I. Röszkei Rózsapaprika Napot. 2021. októberében számos európai országban rendeznek akciónapokat, ahol a helyi élelmiszer előállítást, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogatják. A…