Első könyvbemutató – A szögedi paprika a SZAB Székházában

Első könyvbemutató – A szögedi paprika a SZAB Székházában

Végre kézbe vehettük Molnár Anita A szögedi paprika című könyvét!! A kötetet két könyvbemutató során szeretnénk minél közelebb hozni az olvasókhoz. Legközelebb szombaton (december 18-án), 10 órakor várunk mindenkit a Röszkei Paprika Múzeumban. A Szánthó-hagyaték, a Múzeum és a Könyv A december 10-i szegedi könyvbemutatón a szerző, Molnár Anita, saját motivációit, személyes kötődését és a…

Hozzuk vissza Szegedre a paprikát! Megjelenik A szögedi paprika

Hozzuk vissza Szegedre a paprikát! Megjelenik A szögedi paprika

Hosszú hónapok munkája után A szögedi paprika című kötet végre kikerül a nyomdából, mindenki számára elérhető lesz. A könyv szerzője Molnár Anita, a Röszkei Paprika Múzeum alapítója és vezetője, a PaprikaMolnár Kft. ügyvezetője. Munkájának alapvető célja, hogy visszahozza a paprikát Szegedre, a termék elsődleges hazájába. Néhány adat és a fő cél A szögedi paprika a…

Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Szentmihályi életutak II. Zöld és piros paprikák

Egy frissen megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk múlt héten megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Kovács Lászlóné Varga Rozália visszaemlékezésében ezúttal keserédes epizódokat is találunk. A paraszti élet kíméletlenségét jól mutatja a kisfiú esete, aki nem látott különbséget zöld és piros paprikák között.…

Paprikafűzés régen és most – Készítsd el a saját paprikafüzéredet és vidd haza!

„A paprikafüzéres ház a legerősebb benyomás, emlék, amit őrzünk abból a világból, amikor még a szegediek az ereszek alatt szárították, érlelték a paprikát. Megigéző, nosztalgiát ébresztő látvány, ami mögött fáradságos, a család minden tagjára igényt tartó munka van: ültetik, ápolják, nevelik a növényt, leszedik a termést, válogatják, fölfűzik és fölakasztják a súlyos koszorúkat. Azután szorgos…

Szeretettel várjuk a vendégeinket az I. Röszkei Rózsapaprika napon

Szeretettel várjuk a vendégeinket október 16-án az I. Röszkei Rózsapaprika napon! Hagyományteremtő, paprikás közösségépítő céllal hoztuk létre ezt az eseményt, melyet a röszkei Paprika Malom és Múzeumban tartunk. A Rózsapaprika Nap névadója a 150 évvel ezelőtt született első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle „rózsa” paprika. A rendezvény ingyenes. A rendezvény részletes programja megtekinthető az alábbi plakáton…

A PaprikaMolnár Malom és Múzeum madártávlatból

A youtube csatornánkon madártávlatból is megtekinthetik a látogatóink a PaprikaMolnár Malom és Múzeumunkat. Zsákokban sorakoznak a paprikák, ilyenkor zajlik az utóérlelés folyamata, ami által az őrlemények elérik a kívánt intenzív színüket. Látogass el hozzánk! Szeretettel várunk a PaprikaMúzeumunkban Röszkén! Előzetes bejelentkezés szükséges!   Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából: [products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”] 

Paprikaszedés, friss őrlemények és a Röszkei Rózsapaprika Nap – 2021, ősz

Paprikaszedés, friss őrlemények és a Röszkei Rózsapaprika Nap – 2021, ősz

Ha ősz, akkor itt van a szüret, a betakarítás, a szőlő- és paprikaszedés ideje! Ilyenkor beszámolunk a várható paprikatermésről és minőségről, elbüszkélkedünk az udvarunkon gyülekező, utóérlelésre és szárításra váró paprikás zsákok látványával.  Paprikaszedés 2021-ben Az idei évben minden kicsit másképp van. Hosszú évek óta megszokott látvány, hogy szeptember végére megtelik a PaprikaMolnárnál az udvar. Idén…

A tudós titkai IV. Szent-Györgyi Albert és a kongresszus a túlélésért

A tudós titkai IV. Szent-Györgyi Albert és a kongresszus a túlélésért

Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin, a Nobel-díjas felfedezés és a paprika kulcsszerepe már több alkalommal is volt blogunk témája. Emberi, már-már profán dolgokról viszont ritkán esik szó a tudóssal kapcsolatban. Sorozatunk korábbi részeiben bemutattuk már a vitorlázó-repüléssel kikapcsolódó Szent-Györgyit, és a tudós kalandját egy balatoni viharban is. Ebben a bejegyzésben komolyabb témát feszegetünk: Szent-Györgyi a hidegháborús…

Diákok, tanárok és természetjárók. Nyári látogatók, őszi ajánlatok

Diákok, tanárok és természetjárók. Nyári látogatók, őszi ajánlatok

Bár itt, a blogon legtöbbször a múlt eseményeit idézzük, a Paprika Múzeumba látogatók nagy csoportjai megérdemelnek egy összefoglalót az aktuális helyzetről. A nyár folyamán számos érdeklődő vehette szemügyre a paprikatörténeti tárlatot, szippanthatott a paprikafeldolgozó-üzem fűszeres levegőjéből. Az ország minden szegletéből utaztak hozzánk, például Nyíregyházáról, Tapolcáról, Gödöllőről és Budapestről. Reméljük, vendégeink ősszel is rendszeresen érkeznek majd!…

Elhunyt Ráday Mihály, városvédő-operatőr, a Paprikások című film rendezője

Elhunyt Ráday Mihály, városvédő-operatőr, a Paprikások című film rendezője

Július 17-én, 79 éves korában elhunyt Ráday Mihály, Kossuth-díjjal kitüntetett művészettörténész, városvédő, filmoperatőr és -rendező. Bár kevesen tudják, munkájának korai szakasza Röszkéhez is kötődött. Ráday Mihály gazdag élettörténete Ráday 1942. június 11-én született Budapesten. Életrajzának adatai közül a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, illetve az ELTE művészettörténész-szakján szerzett diplomáit szokták kiemelni. E két irány párhuzamos követése…

A Slow Living és a Paprika Múzeum. Piros csiga és piros paprika

A Slow Living és a Paprika Múzeum. Piros csiga és piros paprika

Néhány napja a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum vendége volt Szekeres Dia, a Slow Living magyarországi elnöke. Kíváncsi volt a legendás szegedi paprika történetére. Kormosné Évi kolléganőnk kalauzolta őt végig a múzeumunkban. Mi a Slow Living? A Slow Living egy nemzetközi mozgalom, ami a helyi adottságok, kultúrák, hagyományok védelmében jött létre. Célja lehet egy vidék…

PaprikaGastro VII. Sztárséf Gastro. Röszkei termékek Erdélyben

PaprikaGastro VII. Sztárséf Gastro. Röszkei termékek Erdélyben

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb húsvét alkalmából készültünk menüajánlattal. Ezúttal új módszerrel közelítünk a receptek megosztásához: Átadjuk a szót egy gasztrobloggernek, hadd meséljen Ő arról, milyen is röszkei termékeket használni. „Kreatív önkifejezés, terápia.” A Tétova Ínyenc A röszkei PaprikaMolnár Kft. fűszerpaprikájával ez alkalommal Dimén-Varga Tünde székelyudvarhelyi pszichológus, a…