Fecskék, dió, paprika. Mit hoz Kisboldogasszony napja?

Szeptember 8-án a régi szegediek – és szerte a világon a római katolikusok – áhítattal gondoltak Kisboldogasszony ünnepére. A reggeli misén valószínűleg sokan részt vettek, akik egyébként nem voltak templomjárók, akik pedig intenzívebb vallási életet éltek, gyalog indultak zarándoklatra a pálosszentkúti kegyhely felé. A gondolatok valószínűleg egyszerre keringtek a bűnbocsánat és az elvégzendő feladatok körül.…

Kerékkel a friss zöldségért. Bolgárkertészet Szegeden II.

Múlt héten a zöldségtermesztés történetének egyik legjelentősebb epizódjával, a bolgárkertészet kérdésével kezdtünk foglalkozni. A folytatásban következzen néhány, csak a bolgárokra jellemző technikai trükk, a friss zöldség titkai, illetve a kertészek és Szeged kapcsolata! Bolgár technikai újítás például a fiterás, avagy a parcellákkal barázdált termőföld és a bolgárkerekes öntözés is. A bolgárkerék egy ókori gyökerű találmány, ami…

Kerékkel a friss zöldségért. Bolgárkertészet Szegeden

A primőr paradicsom és fehér húsú étkezési paprika sokáig magától értetődően kötődött a bolgárkertészet fogalmához. Bár a bolgárkertészet tradicionális módszerei mára már elavultnak számítanak, a zöldségtermesztés történetének tanulmányozása során jelentőségük magától értetődő. A 19-20. századi Szegedre pedig igazán nagy hatást gyakoroltak a Balkán irányából érkező bolgárkertészek. A következő két alkalommal emlékezzünk meg róluk, különösen, ha…

Nagy durranás 3 percben! Paprika és PaprikaMolnár a TV-ben!

Ezt az angol nyelvű videót a CNN-hez tartozó Great Big Story csapata készítette. A klip pontosan az, aminek a neve ígéri: Nagy durranás egy kis idő alatt, magyar történelmi epizódok és gasztronómiai sajátosságok 3 percben – gazdagon fűszerezve! A forgatócsoport a külföldi célközönségnek gyorsan bemutatja Budapestet, a parlament látképét, majd paprikás nemzeti ételeink garmadáját. Továbbá néhány…

Soha nincs jó idő, mindig esik az eső…

…mondja a népdal, és – bár éppen az állandó elégedetlenségre figyelmeztet némi iróniával – az elmúlt napokat tekintve teljesen igaza van. Az ültetés óta rendkívül nedves az idő, 150 mm eső hullott le.    A fiatal, fejlődő növények nem igényelnek sok vizet. Nagy igazság, hogy a paprika jobban tűri a szomjúságot, mint a túlöntözést. Az idei…

„…olyan mint a halott: vinni kő.” Az ültetés fortélyai

A palántanevelés és a szántóföldi termesztés között minden bizonnyal az ültetés folyamata jelenti az átmenetet. Ez pedig a napokban aktuális feladatot jelent, hiszen a régi paprikatermesztők bölcsessége szerint Fagyosszentek elmúltával lehet hozzáfogni az érzékeny, zsenge növények kiültetéséhez. Pongrác, Szervác és Bonifác napja (azaz május 12; 13; és 14.) után tehát nagy valószínűséggel már nem következik…

Tavaszi teendők: A magvásárlás és a megfelelő fajták kiválasztása

  Minden paprikatermelő tisztában van vele, hogy a kora tavaszi időszak a magvásárlás és a palántanevelés ideje. Bár március közepére legtöbbször már friss hajtásoktól zöldell a vidék, és a nap sugarai egyre melegebben sütnek, tervezésre és vásárlásra még az idei, fagyos márciusi körülmények is alkalmasak. Mivel pedig a tervezés precizitást igényel, aktuális cikkünkben vegyünk sorra…

Növényvédelem és növényápolás. A paprika gondozása

A növényvédelem szempontjai már a néhány héttel ezelőtti, biotermesztéssel foglalkozó, írásokban is felmerültek. Lássunk most néhány példát a legalapvetőbb munkákra, a növényápolás szempontjaira és a paprika kártevőire! Ültetés után, a növényvédelem részeként, a szedésig két-háromszor kapálják a földet: az első kapálás, amikor még kicsi a palánta, történhet kézi kapával vagy lóekével, manapság kultivátorral. Ahogy nő,…

Biotermesztés II. Az ültetéstől a végeredményig

Múlt héten a biotermesztés lehetőségeit vettük sorra: A megfelelő terület kiválasztásától, az ajánlott művelési módszereken keresztül egészen a biotermesztés első éveiben előállítható „átállásos” termékig. Lássuk most a folytatást! Az átállás idején a terület egyharmad részén fűszerpaprika is termeszthető. A termelés biztonsága érdekében célszerű olyan integrátort választani, aki a biofeldolgozásban érdekelt. A termesztési technológiánál lehet helyrevetett,…

Biotermesztés és fűszerpaprika. Napjaink trendje, régi módszerek

A biotermesztés, a bioboltok és a „tökéletesen bio” termékek iránt manapság igen nagymértékű az érdeklődés. A jelenség voltaképpen természetes: Az egészség megőrzése egyre nagyobb hangsúlyt kap, a készen vásárolható élelmiszerek pedig gyakran alacsony minőségűek. Vajon milyen lehetőségei vannak a fűszerpaprika biotermesztésének? Bár meglepő, de napjaink igényeinek kielégítésére legjobb elővenni az archaikus módszereket. A biotermesztés fogalmához…

Őszi pillanatok. Mindennapjaink képekben

Ebben a bejegyzésben a címben is említett pillanatok kapnak különös hangsúlyt, a szavak helyett beszéljenek most a képek! Több fotó dokumentálja a Röszkei Paprika Park őszi tevékenységét. A szedés, utóérlelés és feldolgozás kimerítő folyamatait, a múzeumba érkező lelkes érdeklődőket, vagy éppen az árnyékok és fények játékát egy pirosra érett paprikahüvelyen. Kimerevített pillanatok – lapozgatható örökkévalóság.…

Termékeink és a szokásos őszi hírlevél

Kedves Vásárlónk! Kedves Múzeumlátogatónk! Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák, termékeink új tételekkel gyarapodtak és elkészültek az első őrlemények. Hűvös tavasz után az idei nyáron újra melegünk volt, és amit már évek óta nem tapasztaltunk, volt részünk egy kis vénasszonyok nyarában is. A meleg nyár azt eredményezte, hogy tömegesen értek be, színesedtek egyszerre a…