A továbbiakban Thaiföld ízeivel, pontosabban a chili thaiföldi szerepével ismerkedünk. Néhány héttel korábban röviden vázoltam, mi is a chili jelentősége a mexikói konyhában, milyen változatos formákban jelenik meg a zöldség a fogások között. Most nézzük meg, milyen karriert futott be a paprika a bolygó túlsó oldalán! Bár a távolság óriási, és a kulturális közeg teljesen más, a chili alapvető szerepe mégis változatlan marad.
A thai gasztronómia tulajdonképpen egyedülálló. Mivel a korábban Sziámként ismert országot (a mai Thaiföld) sosem gyarmatosították hosszú időre, a terület megőrizte eredeti sajátosságait, ugyanakkor számos más nemzet kulináris kultúrája is hatást gyakorolt rá. Utóbbiak között a holland, a francia, a japán és a portugál befolyás is érezhető. A chili pedig éppen a portugál misszionáriusok tevékenysége folytán érkezett meg Thaiföldre, és vált a thai gasztronómiai nélkülözhetetlen kellékévé.
A chili mellett a citromfű, a galanga gyökér és a curry is rendkívül meghatározó összetevők. A chili és a curry „házasságából” születik az úgynevezett vörös curry, amely a thai konyha egy széles körben ismert fogása. A fűszereket fokhagymával, citromlével, kókusztejjel és halszósszal elegyítik. Utóbbi Thaiföld ízeinek egyik meghatározó eleme. Valójában nem kerülhető ki a thai konyha „vízi” jellegének megemlítése: A tengerekből és édesvizekből halászható számtalan finomság sok thai ételnek válik alappillérévé. Nincs ez másként a vörös curry esetében sem. A kikevert szószt végül hagymával összedolgozzák, majd az így kapott pasztát tálalják az ételhez.
A thai ételeket, mint fent már említettem, igen gyakran a halszószok különféle változataival ízesítik. Nemcsak főzéskor használják hozzávalóként, hanem tálaláskor is rendszeresen az asztalra kerül, hogy mindenki tetszés szerint használhassa az utólagos ízesítéshez. A halszószokon kívül szívesen használnak a húsokhoz, zöldségekhez szójaszószokat és fűszeres osztrigaszószokat is. Utóbbiak közül az úgynevezett Sri Racha a „leghírhedtebb”, alapja a chili, melynek ereje igen intenzíven érezhető.
Végül nézzünk egy thai receptet! A választásom egy chilis szószra esett, aminek elkészítése viszonylag egyszerű, aztán pedig tetszés szerint használható mind alapanyagként, mind ízesítésre!
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.