„A paprikafüzéres ház a legerősebb benyomás, emlék, amit őrzünk abból a világból, amikor még a szegediek az ereszek alatt szárították, érlelték a paprikát. Megigéző, nosztalgiát ébresztő látvány, ami mögött fáradságos, a család minden tagjára igényt tartó munka van: ültetik, ápolják, nevelik a növényt, leszedik a termést, válogatják, fölfűzik és fölakasztják a súlyos koszorúkat. Azután szorgos kezek földolgozzák, a hüvelyt csumázzák, hasítják és kierezik, a magot télen, fagyban is mossák-tapossák, az egészet szárítják, majd törik, őrlik az alapanyagot. Nagyon régen, még mielőtt kereskedelmi termékké vált volna a paprika, a termést kemence gyönge tüzénél megszárították, a száraz paprikát zsákba tették, megtaposták vagy mozsárban megtörték és rostán áteresztették. A lyukon áteső csípősebb-porosabb rész a lángpaprika, a fönnmaradó rész a csörmőpaprika, ez utóbbi kevésbé erős, tisztább és értékesebb anyag. Ezt az egyszerű technológiai sort – szárítás, törés, rostálás – fejlesztették tovább kísérletező termesztők, iparosok és háziasszonyok a paprika földolgozására.”
Részlet a hamarosan megjelenő Molnár Anita:A szögedi paprika című könyvből.
A régi családi fotók között szinte minden szegedi családnál találhatunk gyönyörű paprikafüzéreket is bemutató képeket.
Október 16-án az I. Röszkei Rózsapaprika hagyományteremtő napon nem csak a paprikás közösségeket szeretnénk összehozni, hanem az új gererációval is szeretnénk megismertetni a paprikafeldolgozás menetét játékos formában.
A látogatók saját paprikafüzéreket készíthetnek, melyekhez a paprikákat a cégünk biztosítja. Ezek a paprikafüzérek természetesen haza is vehetők, így a régi paprikafűzési hagyományokat bevisszük a mai otthonokba is.
Szeretettel várjuk a vendégeinket október 16-án az I. Röszkei Rózsapaprika napon!
A rendezvény ingyenes.
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.