PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb a kockás terítős, retró éttermek világába kalandoztunk. Ezúttal mi is lehetne aktuálisabb, mint felvetni néhány karácsonyi javaslatot? Megmutatjuk, hogyan funkcionál a chiliszósz az ünnepi menüben – vagy akár a karácsonyfa alatt.
Békés, boldog készülődés. Vagy mégsem?
Bármennyi pozitív töltéssel rendelkezzen is a szeretet ünnepe, egy háziasszony vagy egy kisgyermekes édesanya valószínűleg vegyes érzelmekkel gondol rá. A nagycsalád ajándékainak beszerzése, a végtelen vásárlás és a konyhában töltött hosszú órák nehéz, kimerítő szolgálatot jelentenek.
Hiszen a klasszikus karácsonyi menü – a csípős halászlé vagy a paprikától pirosló töltött káposzta – prezentálása mindenképpen időigényes dolog. Esetleg idén színesíthetnénk mással is az ünnep gasztronómiáját. Valami pirossal, ami egyszerre megszokott és különleges, egyszerre szimpla és extra. Édeskés és csípős. Asztali kiegészítő és karácsonyi ajándék.
Chiliszósz karácsonyra. A végtelen variációk ünnepe
Praktikusat, ehetőt ajándékozni mindig is jó karácsonyi stratégia volt. Ha van az ismerőseink között valaki, aki szívesen tüsténkedik a konyhában, kaphat egy ízléses, egyénileg díszített üveget. A saját készítésű chiliszósz ajándékként is remekül beválik.
A „házi chiliszószra” persze mindenképpen gyűjtőfogalomként gondoljunk. Receptek után kutatva hamar rá fogunk döbbeni, hogy a lehetőségeknek se szeri, se száma. A minimalista, egyszerű darált paprikától egészen a fűszerekkel és egyéb szószokkal ízesített, dús változatig terjed a skála.
A chiliszósz alapötlete még egészen egyszerű: Aprítsunk nagyon finomra többféle paprikát (például kápiát, chilit, cseresznyepaprikát, jalapenot vagy éppen csípősségmentes fajtákat) és ízesítsük sóval. Ha intenzívebb ízélményekre vágyunk, fokozhatjuk a hatást borssal, chilipehellyel, fokhagymával, lime-mal, akár halszósszal és worchester szósszal is. A folyamat a darált paprika passzírozásával és főzésével zárul.
Ha a végeredményt nem ajándékoznánk el, hanem inkább megennénk, méltó helyre találhat a karácsonyi asztalon. Új zamatokat adhat a pörköltalapnak, tálalhatjuk húsok mellé vagy salátákhoz is.
Ha pedig további, paprikás ajándékötletekre lenne szükség, jó szívvel ajánljuk a PaprikaMolnár friss blogbejegyzését!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Készülő kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A szövegek tökéletesítéséhez Olvasóink segítségét is kérjük. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk.
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.