PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb az ehető ajándékok ötletét vetettük fel, bemutattuk a házi chiliszósz receptjét. Ezúttal a chili ismét szerepel, de most a karácsonyi helyett farsangi közegben, a chilis csokis churros alkotóelemeként.
Végtelen gasztronómiai kavalkád – A farsang
Egy ételekről szóló sorozathoz talán a farsang közege a leghálásabb terep. Hiszen a január 6-án kezdődő, vízkereszttől a nagyböjtöt megelőző hamvazószerdáig tartó, hetek országszerte a bálok, a lakodalmak, a vidám mulatságok időszakai voltak.
A visszafogottsággal és önmegtartóztatással jellemezhető böjt a mulatozással és tobzódással telített farsanggal együtt került egyensúlyba. A farsangi asztal tehát olyan volt, mint a farsang belső lényege: Gazdag, burjánzó és mértéktelen.
A farsangi menüről általában mindenki a fánkra asszociál, ez az édes sütemény valóban a karneválok időszakának szimbólumává vált. Két alaptípusát különböztethetjük meg: A kelt és a gyúrt tésztából készültet, ez utóbbit tisztelik Szeged környékén csörögének.
A zsírban sült, gyakran töménnyé ízesített fánk nem véletlenül jár kéz a kézben a szabályokra fittyet hányó, élvezeteket hajszoló farsanggal. Lássunk egy receptet!
Chilis csokis churros. Spanyol recept, magyar fűszer
A churros szó tíz évvel ezelőtt valószínűleg sokak számára idegenül hangzott volna, ma már streetfood-ként egyre többen ismerik. A spanyolok kedvelt édességének rengeteg variációja létezik, mi most egy farsangra ideális, édes, pikáns változatot szemeltünk ki.
A chilis csokis churros hozzávalóinak listája meglehetősen farsangi: Cukor, só, vaj, liszt, tojás, vaníliaaroma, csoki, tejszín, rum. És persze a chili. Hogy a délszaki recept egy csipetnyi magyar aromával is gazdagodjon, válasszunk hozzá hazai paprikából készült csípős fűszerpaprika pelyhet.
Első lépésként a cukrot a sóval és a vajjal vízben feltesszük főni. Miután a keverék felforrt, lisztet is adunk hozzá, és addig kevergetjük, míg el nem válik az edény falától. Miután hűlt egy kicsit, a tojásokat és a vaníliát is hozzáadjuk, robotgéppel kikeverjük, majd habzsákkal csíkokat nyomunk belőle. A masszát olajban kisütjük.
A chilis csokis churros a mártogatós csokoládészósz elkészítésével lesz teljes. Az összeolvasztott tejszínt és csokoládét rummal és chilivel ízesítjük, és melegen tálaljuk a frissen kisült fánkok mellé.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Készülő kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A szövegek tökéletesítéséhez Olvasóink segítségét is kérjük. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk.
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.