PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Múlt alkalommal megjelent cikkünkhöz képest most 180 fokos fordulatot veszünk: A mértéktelen farsang után a visszafogott nagyböjt ad keretet gasztronómiai ötleteinknek.
Hamvazószerda és nagyböjt. Egyházi szabályok, életmódbeli előzmények
Idén új bejegyzésünk megjelenésének szerdai napja éppen egy nevezetes szerdára esik. Ma Hamvazószerda van, a farsangi időszak vége, a húsvétot megelőző, negyvennapos böjt kezdete. Ez a nap a böjt kezdetén tartott szentmise liturgiai gyakorlatáról – a hamvazkodásról – kapta a nevét. Hamvazószerdán a templomban a pap az előző évi virágvasárnapi körmenet szentelt barkájának hamujával keresztet rajtol hívei homlokára. A néphit a hamvazást szentelménynek tekintette. Úgy tartották, aki átesett a hamvazás szertartásán, annak nem fog fájni a feje.
Hamvazószerda szigorú böjti nap, a felnőtt híveknek tartózkodniuk kell a hústól, naponta háromszor étkezhetnek, jóllakniuk csak egyszer szabad. A szigorú szabályok azonban nem csak a vallási meggyőződésben gyökereztek, gyökereznek. A friss élelmiszerek téli hiánya és a farsangi tobzódás után jólesik egy kis visszafogottság.
Böjt, diéta, fogyókúra? Kímélő paprikás ételek!
Álljon bármilyen ok is a háttérben, valószínűleg mindenki kényszerült már egyszerű, könnyű, húsmentes étrendre. Mivel úgyis nagyböjt van, az alábbiakban közlünk néhány receptötletet, melyek között biztosan mindenki megtalálja egy diétás vacsora vagy akár a tartós életmódváltás kedvére való inspirációját:
– Paprikasaláta. A változatos színekben, formákban létező étkezési paprikák egyik legegyszerűbb felhasználási módja. Összeállítását olajjal, ecettel, sóval, borssal és friss (vagy akár fagyasztott) petrezselyemmel ajánljuk.
– Túrós töltött paprika. A TV-paprikák belsejébe nem csak darált hús kerülhet. A túrótölteléket krémesebbé tehetjük natúr joghurttal, pikánsabbá egy kis lilahagymával, színesebbé egy kevés paprikaőrleménnyel. Főételnek is kiváló!
– Csípős, húsmentes lecsó. Hagymás alap, erős paprika és paradicsom harmonikus hármasa. Ha a diéta nevében bojkottáljuk a kolbászt és a virslit, a tojással még tehetünk egy kis engedményt. A paprika erejét adó kapszaicin tisztító és szírégető hatása úgyis vitathatatlan.
– Grillezett paprika, tetszőleges töltelékkel. Beltéren, a tűzhelyre állított grillserpenyőben vagy akár a sütőben is készíthető. A megpirított kaliforniai paprika szeleteit tölthetjük például spenóttal, fokhagymával és mozzarellával. A folyamat a közös sütéssel ér véget.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Készülő kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A szövegek tökéletesítéséhez Olvasóink segítségét is kérjük. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk.
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.