Legutóbb karácsonyra készültünk ExtraGastro-cikkel. Mivel most ismét ünnep közeledik, megalkottuk az írás húsvéti változatát. Bár az aktuális nagyhéten elődeink még böjtöltek, szombat este már az asztalra került az emblematikus húsvéti fogás, a sonka. A chili, sonka – sőt vörösbor – kombináció pedig olyasmi, ami igazán extrává teszi az ajánlott menüt.
A sonka és a húsvét
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, mivel a feltámadáshoz kötődik, még a karácsonynál is nagyobb hangsúlyt kap. Az európai nyelvekben használt elnevezésében általában a feltámadásra vagy a tavaszra utaló kifejezés ismerhető fel, az ünnep magyar neve viszont arra utal: Újra húst vehetünk magunkhoz, véget ért a negyvennapos nagyböjt.
A szigorú böjttel telő nagypéntek után nagyszombat estéjén szűnnek meg először a tilalmak, ekkor tálalnak először tojást, sonkát. A tojás az élet csírájának, a sírjából kikelő Krisztusnak a szimbóluma, tehát egyértelműen kötődik a húsvét előzményének számító, sok kultúrában honos tavaszünnepekhez. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az egyre hosszabbodó nappalok és az egyre több friss zöld hatására a paraszti udvarok tyúkjai húsvétra különösen nagy tojáshozamot biztosítottak.
A sonka húsvéti jelentősége inkább a gazdasági renddel, mint a szakrális szimbolikával magyarázható. A télen leölt disznó hátsócombja általában ekkorra már több hetet állt a pácban, több alkalommal kapott füstöt. Elkészült a sonka, húsvéti felhasználása lehetségessé vált.
Chili, sonka, vörösbor. Elegáns és kiadós húsvéti recept
A vörösboros szószban tálat, sonkával töltött paprika receptje nem különösebben bonyolult, bár aprólékos előkészítő munkát igényel. A chili, sonka és különböző fűszerek, zöldségek aprítása mindenképpen időigényes folyamat.
A recept természetesen nem kőbe vésett, érinthetetlen szabályok gyűjteménye. Sokkal inkább útmutatóul szolgál, célja az érdeklődés felkeltése, a kreativitás kibontakoztatása.
A szószt – mely friss paradicsomból és sűrítményből, zellerből, csípős paprikából és egyéb, ízlés szerinti fűszerekből áll – feltesszük főni, közben előkészítjük a TV-paprikákat. Kicsumázzuk őket, és megtöltjük a sonkából, rizsből, chiliből és különböző zöldségekből, fűszerekből álló, ízletes egyveleggel. A szósz turmixgéppel való homogenizálása után beletesszük a paprikákat (esetleg a köretnek szánt újkrumplit), és együtt főzzük őket. Mielőtt az étel elkészülne, vörösbort öntünk hozzá.
Áldott Húsvétot és jó étvágyat kívánunk!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben
Szerkesztés alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése áprilisban várható! Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.