PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. A múlt alkalommal a Tétova Ínyenc című gasztroblog egyik – röszkei paprikával készült – finomságát mutattuk be. Magyaros egytálételt főztünk, virslivel. Ezúttal szeretnénk továbbgondolni a magyaros tematikát: Az ország legkedveltebb fogásairól és a csirkepaprikás kiemelt helyéről lesz szó, saját receptekkel.
Mi a magyarok kedvenc étele?
A Sokszínű vidék című portál május végén cikket tett közzé, melyben, egy heteken át tartó felmérésre hivatkozva, rangsort állítottak fel a Magyarországon legnépszerűbb fogások között. Meglepő módon a listára nem került fel például a rakott krumpli és a bundáskenyér.
A húsleves jelenléte viszont magától értetődő, a megkérdezettek 36,3%-a vallotta kedvencének a vasárnapi ebédek elengedhetetlen nyitányát. A második helyezett a bableves, a rántott hús pedig „bronzérmet” szerzett. A csirkepaprikás az összesített eredmények között az ötödik helyen áll. A kérdőív külön vizsgálta a női és a férfi válaszadók ízlését. A paprikás csirke, úgy tűnik, női körökben számít népszerűbbnek.
A bableves és a csirkepaprikás mellett számos más paprikás fogás (töltött káposzta, gulyásleves, lecsó, halászlé) is szerepel a magyarok kedvencei között.
Csirkepaprikás – Röszkei paprikával, több változatban
Ahogy az örök példának számító húslevesnek, a csirkepaprikásnak sincs egyetlen „igazi” receptje. Ahány háztartás, annyiféleképpen készül, és ez éppen így van jól. Az alábbiakban két, saját ízlésünk szerint készült csirkepaprikást mutatunk be az olvasónak.
Molnár Anita, a PaprikaMolnár ügyvezetője a következő módszerrel készíti a legszívesebben: Miután a zsiradékon üvegesre pirult a vöröshagyma, a csirkehús is a fazékba kerül. A darabokat érdemes jól megforgatni, sózni-paprikázni, majd felönteni annyi vízzel, hogy ellepje. Utána a fogás még karikákra vágott étkezési paprikával és egy kis paradicsommal is dúsítható. Ha az ételt ebben a formában tálalja, pörkölt lett az ebéd, ha viszont behabarja tejföllel és liszttel, a végeredményt már paprikásnak hívjuk. Anita mostanában – nagymamája receptjét követve – apróra vágott, friss petrezselyemmel tálalja a csirkepaprikást.
Deme Ágnes, a PaprikaMolnár blogjának szerkesztője egy másik módszert ismer. Ez a recept mind a csirkehúst, mind a szószt tekintve a hozzávalók igen széles palettájával büszkélkedhet. Kerül bele csirkecomb, -mell és -nyak, továbbá a baromfi belsőségei (szív, máj, zúza) is.
A kockára vágott vöröshagyma itt nem magában pirul. Fokhagyma, étkezési paprika és paradicsom társaságában képez majd zöldséges alaplevet, ehhez jön a csirkehús. Utána az egészet felönti vízzel, és körülbelül egy óra alatt puhára főzi. Mikor forrni kezd, következhet a fűszerezés. Só, bors, babérlevél és természetesen törött fűszerpaprika gondoskodik az ízesítésről.
A csirkepaprikást talán a legjobb nokedlivel tálalni. Amennyiben egyszerűbb megoldást keresünk, főzzünk bele egy kis krumplit. Továbbá tökéletesen illik hozzá egy nagy adag uborkasaláta.
Te milyen módszerrel készíted a csirkepaprikást? Oszd meg velünk a bevált receptet!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben
Szerkesztés alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése májusban-júniusban várható! Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.