Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Bár az időjáráson ez éppen nem látszik, a nyár véget ért és már a klasszikus őszi munkák időszakát éljük. A termések betakarítása – ahogy régen mondták: a paprikaszödés – tulajdonképpen a novemberig elnyúló feladatok sorát nyitja meg. A szedés után utóérlelés jön, majd szárítás következik, ősz végére pedig a friss őrlemény is elkészül. A paprikaszödés…

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

Bár a paprikaszedés hagyományosan a szeptember 8-i Kisboldogasszony-nap után indult, a mai forró nyarak miatt már augusztus végére tolódott. Mi is készülünk a szedésre: Ráhangolódásként friss képeket közlünk a termésről és felidézzük Molnár Anita sorait A szögedi paprikából. Nem szüreteljük, szedjük! A 2021-ben megjelent kötetben – ahogy a növényhez köthető minden főbb munkafolyamat – a…

Álljuk a sarat! A Fagyosszentek hatalma, 2023.

Álljuk a sarat! A Fagyosszentek hatalma, 2023.

Az időjárás kiszámíthatatlan és maximális alkalmazkodást követel. Ezt mindenki megtapasztalja, aki mezőgazdasági tevékenységbe kezd. Hiába a gépesítés elterjedése, a növénynemesítés eredményei és a digitális világ megannyi vívmánya, ugyanúgy ki vagyunk szolgáltatva a jövő-menő frontoknak, mint paprikatermelő őseink. Idén minket is megtréfáltak a Fagyosszentek. A haragos Fagyosszentek még ma is veszélyt jelentenek „Pongrác, Szervác, Bonifác /…

Audioguide és digitális megoldások. A Paprika Múzeum és a jövő

Audioguide és digitális megoldások. A Paprika Múzeum és a jövő

15 évesek vagyunk! A 2008. április 17-i megnyitó tiszteletére már megemlékeztünk a kezdetekről, továbbá beszámoltunk a gyűjteményünkről és az aktuális tevékenységeinkről. Most tehát lássuk, mit tartogat a jövő! Hiszen a Röszkei Paprika Múzeum megmaradásának záloga a folyamatos fejlesztés, fejlődés. Többek között ezért találtunk ki alternatívát a hagyományos tárlatvezetésre: Az audioguide használatát. Audioguide és személyes tárlatvezetés.…

2008-2023. A 15 éves Paprika Múzeum jelene

2008-2023. A 15 éves Paprika Múzeum jelene

Ünnepélyes napokat, sőt heteket élünk. A 2008. április 17-i megnyitó tiszteletére háromrészes sorozattal készülünk, hogy bemutathassuk a Paprika Múzeum múltját, jelenét és a jövőjét érintő terveinket. Az előző héten képes összefoglalást adtunk a Múzeum elmúlt 15 évéről, most tehát lássuk a jelenlegi állapotát! Pontosan mi is van a másfél évtizede formálódó gyűjteményben, amiért érdemes meglátogatni…

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

A „félig kerek” évforduló tiszteletére képes összeállítást teszünk közzé a 15 éves Paprika Múzeum múltjáról. Megemlékezünk a nyitás utáni évekről, a paprikatermelés és -feldolgozás párhuzamos folyamatairól, a nagy eseményekről és a különleges látogatókról. A múlt után a jelen és a jövő is szerepet kap majd. Születésnapunk alkalmából ugyanis egy háromtagú minisorozattal készülünk, hogy a legfrissebb…

Bakancslista - Magyarország. Podcast a Paprika Múzeumról

Bakancslista – Magyarország. Podcast a Paprika Múzeumról

A Kocsis Noémi műsorvezető-újságíró és öt szerkesztőtársa által üzemeltetett utazási portál, a Bakancslista – Magyarország, „ezer hazai kaland és úticél” összefoglalója. Mi, a Paprika Múzeummal egyszer már kapcsolatba kerültünk velük: 2020 végén megjelentünk a könyvük ajánlott helyszínei között. Néhány héttel ezelőtt folytattuk az együttműködés, ugyanis Kocsis Noémi röszkei látogatásából podcast született! Ezúton is köszönjük, hogy…

"E" szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

A szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv most induló, online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar…

Kedves vásárlóink! Elkészült a friss őrlemény!

Kedves vásárlóink! Elkészült a friss őrlemény!

November elejére már rendszerint közzétehetjük a jó hírt: Kapható a friss őrlemény, új és minőségi paprikával, izgalmas csomagolással, ajándékötletekkel szolgálhatunk. Idén is elérkeztünk ehhez az örömteli pillanathoz, ám az idei szezont rendkívüli nehézségek jellemezték. 2022: Időjárási és gazdasági krízisek Azt, hogy az éghajlatváltozás jelenségei próbára tesznek minket, már máskor is tapasztaltuk: 2019 óta küzdünk a…

Élőben Röszkéről: Az M1 közvetítette a II. Rózsapaprika Napot

Élőben Röszkéről: Az M1 közvetítette a II. Rózsapaprika Napot

Múlt szombaton a Röszkei Paprika Múzeum és a Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub immár másodszor rendezte meg Röszkén a Rózsapaprika Napot. A nagy érdeklődést kiváltó eseménynek sok lelkes látogatót, paprikakedvelőt és talán új együttműködési lehetőségeket köszönhetünk. Így készítettük elő a II. Röszkei Rózsapaprika Napot Mivel a rendezvényünk több, mint 100 résztvevőt vonzott, időben…

Paprikás múzeumpedagógia, avagy a gyerekcsoportok és a röszkei lehetőségek

Paprikás múzeumpedagógia, avagy a gyerekcsoportok és a röszkei lehetőségek

Az utóbbi időben sok beszámolót közöltünk az idei termés várható állapotáról és rendezvényeken való megjelenéseinkről. A múzeumpedagógia nem került előtérbe. Jelenlegi cikkünkben viszont adunk egy összefoglalást arról, mit nyújtott és nyújthat még a Röszkei Paprika Múzeum a legkisebbeknek. Múzeumpedagógia: Országos évnyitó október 4-én Ha a múzeumpedagógiai nem is, de az iskolák, a tanárok és a…

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Szeged és a Dél-Alföld népi táplálkozását már számos cikkben ismertettük. Legutóbb például a Halfesztivál kapcsán meséltünk ínycsiklandó halászlevekről, de írtunk már paprikásról, pörköltről, gulyásról is. Ma nem egy fogás lesz a főszereplő, inkább egy alapanyag. Egy olyan alapanyag, ami kinézetében nem olyan színes, mint a fűszerpaprika, felhasználási lehetőségeit tekintve azonban igen. Bemutatkozik a száraztészta! A…