Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A keleti ínyencség, a harissa bemutatása után most lássunk valami égetően hűsítőt: A chilis fagyi a különleges desszertek kedvelőinek ajánlott.
Fagyi- és chilitörténet
A nyári fagylaltozás valószínűleg mindannyiunk nosztalgikus emlékei között szerepel. A hűsítő hatás, a választási és kombinációs lehetőségek, az édesség és a társaság jelentősége magától értetődő. Nem csoda, hogy már az idők kezdetén is igény volt rá.
A fagylalttörténet – bármilyen meglepő is – Kínában kezdődik. Keleten már 5000 évvel ezelőtt készítettek egy, a mai fagyihoz egészen hasonló desszertet: Hóból, jégből, tejből és gyümölcsökből. A találmány hamar népszerű lett, Egyiptomban már, kerámiaedények segítségével, a hűtését és a tárolását is megoldották. Innen terjedt el a Meditterráneumban. A fagylalt itáliai receptje Mátyás király segítségével érkezett meg Magyarországra. Felesége, a nápolyi Beatrix, hazája szakácsaival és cukrászaival készíttette az udvar reneszánsz lakomáit.
Mátyás uralkodásának ideje, a 15. század vége, az az időszak, amikor a paprika is Európába érkezett. Bár gasztronómiai alkalmazása az Óvilágban még sokáig nem kezdődött el, Amerikában édes csemegéket is készítettek vele. A csokoládé és a chili együttes használata az aztékok körében evidencia volt. Ugye, hogy most már a chilis fagyi sem tűnik olyan meredek ötletnek?
A chilis fagyi és a számtalan kreatív lehetőség
A kakaó és a chili kiválóan „együttműködnek” egy tábla csokiban, egy szelet tortában vagy akár gőzölögve is, egy csészében. A chilis fagyi ötlete olyannyira illik ebbe a gondolatsorba, hogy 2021-ben még hivatalosan is díjazták. A Bíborka fantázianevű chilis, csokis és szedres kreáció két évvel ezelőtt elnyerte az év fagylaltja címet.
Házi kipróbálásra is ajánljuk! Az otthoni fagyikészítéstől sokan idegenkednek, pedig egy egyszerű recept követésével a saját konyhánkba varázsolhatjuk kedvenc nyári édességünket. Egy adag fagylalt 3dl habtejszín, 3 tojás és 3 evőkanál cukor kombinációjával készül. A felvert tejszínt és tojásfehérjét összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a cukrot. (A tojások tetszés szerint sűrített tejjel is helyettesíthetők.) Itt kell döntenünk a fagylaltunk ízéről. A hab dúsítható bármilyen zúzott gyümölccsel, citromlével vagy mentalevelekkel. A csokoládés ízvilágot olvasztott vagy reszelt csokival, esetleg kakaóval is biztosíthatjuk. Ha a cél a chilis fagyi készítése, próbálkozzunk (sótlan!) chilipehellyel, melyhez a gyümölcsök közül a meggy, a szeder és a málna is jól illik.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
A képek forrása: Funzine.hu és a Café One Facebook-oldala
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.