Paprikás, pikáns receptötletek című új sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A részeges tarjaszeletek időzítését meghatározza a jelzőjük: Igazi farsangi ínyencséget ajánlunk!
Farsang: A bőség ideje
A vízkereszttől hamvazószerdáig (idén február 22-ig) tartó farsangról ma már a legtöbb embernek a fánk jut eszébe. Az időszak vallási háttere és szokásrendszere azonban rendkívül összetett, egy édes süteménynél jóval többről szól.
A farsang alatt a szabályok fellazulnak, a munka ideiglenesen szünetel és az egyszerű emberek is felhőtlenül szórakozhatnak. Ebben az időszakban tartották a legtöbb lakodalmat, ennek egyaránt volt vallási és gyakorlati oka. A farsang után következő, húsvétot megelőző böjtöt behálózták az elvárások és a tiltások, ez a néhány januári és februári hét azonban nem esett különösebb korlátozás alá. Továbbá a tél még tartotta magát, mezőgazdasági munkák nem akadtak.
A farsangot gyakran kísérő álarcosbálok, jelmezes felvonulások (a mohácsi busójárást például mindenki ismeri) is a teljes önfeledtség eszközei. Hiszen láthatatlanul, felismerhetetlenül mindenki merészebb.
A mulatságoknak mindig zsíros, gazdag fogásokkal adták meg a módját, egy ilyen menüsorba a fánk is jól illeszkedik. A lakomáknak egyfajta termékenységvarázsló szerepe is volt. A bőséget igyekeztek átvinni az egész évre, a farsangi bálban például nagyokat ugrottak, hogy a kender nyáron majd magasra nőjön.
Részeges tarjaszeletek
A részeges kifejezés – hasonlóan a gazdagon elnevezésű fogásokhoz vagy a korhelyleveshez -magától értetődően kötődik a mértéktelen farsangi lakomákhoz. Az étel elkészítése szerencsére igen egyszerű, a végeredmény mégis kiadós lesz.
A részeges tarjaszeletek összeállításának első lépéseként tegyük a húsokat száraz pácba. Ez alatt só, fehérbors, majoránna és fűszerkömény keverékét értjük, melyek mellől természetesen a fűszerpaprika sem hiányozhat. Válasszunk csípős, szegedi őrleményt, esetleg füstölt paprikát, a pikáns hatás elérése érdekében. Miután a húsok mindkét oldalát bedörzsöltük, helyezzük a szeleteket egy kizsírozott hőálló tálba.
Takarjuk be őket néhány szelet baconnal, babérlevéllel és zúzott fokhagymával, majd bőségesen locsoljunk rá sört. 200 fokra előmelegített sütőben, lefedve, körülbelül 60 perc alatt elkészül!
A kiemelt kép forrása: gasztrohobbi.hu
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.