Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A chilivel ízesített újévi koktélok óta már sok idő eltelt, ezért egy nyári klasszikust ajánlunk, kicsit újragondolva. Következzen egy erdélyi recept, a tárkonyos töltött paprika.
Erdélyi gasztronómia
Az egyetemes népszerűségnek örvendő kürtőskalács és a megosztó orda hazája. Ahol a bab neve paszuly, a sárgarépáé murok, a krumplié pityóka, az édes süteményeket pedig tésztának hívják…Erdély. Az egyszerre ismerős, mégis izgalmasan idegen konyhakultúra számos lehetőséget nyújt a kalandozásra.
Ha erdélyi receptet választunk, az elkészült fogásban nem a fűszerpaprika fog dominálni. A mai Magyarországról Székelyföldre látogatók rendszerint meglepődnek, amikor az általuk ismert töltött káposzta vagy kocsonya szinte piros árnyalatok nélkül kerül az asztalra. A sok etnikum együttélése alakította, keleti jellegzetességeket őrző erdélyi konyha valóban nem használ sok törött paprikát.
Helyette azonban máig él néhány olyan fűszer kultusza, ami nálunk kevésbé ismert. Jó példát jelent erre a lestyán, a csombor és a tárkony.
A tárkony jónéhény ízletes fogás alkotóeleme: Jellegzetes íze megfűszerezi a csorbákat, a mártásokat és természetesen a tárkonyos töltött paprika sem készülhetne el nélküle.
A tárkonyos töltött paprika, lépésről lépésre
Aki gyakran készíti ezt a nyári kedvencet, annak az erdélyi verzió sem fog különösebb gondot okozni.
A tárkonyos töltött paprika készítését kezdjük a töltelékkel: Keverjünk össze 40 dkg darált sertéshúst 8 dkg félig párolt rizzsel és 1 tojással. Közben forraljunk 1-2 liter vizet egy nagyobb edényben, ízesítsük reszelt citromhéjjal, citromlével és tárkonnyal. Miután a 8 db megmosott, kicsumázott paprikát megtöltöttünk a darált húsos keverékkel, a fűszeres vízben főzzük puhára őket.
A tárkonyos töltött paprika készítése során a második nagyobb feladat a mártás összeállítása. A maradék főzővizet dúsítsuk 2 dl tejfölből és 6 dkg lisztből készült habarással. 4-5 percnyi forralás után, a tűzről levéve, folyamatos keverés közben adjunk hozzá 1 tojássárgáját és 1 dl tejszínt.
Az ételt tálaljuk főtt burgonyával és apróra vágott, friss tárkonnyal. Jó étvágyat kívánunk!
A kiemelt kép forrása: erdelyireceptek.ro
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.