Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A palócleves után most egészen új irányt veszünk: Pikáns koktélok szerepelnek az ajánlatunkban, az újévi koccintáshoz.
Boldog Új Évet kívánunk!
Azzal a jókívánsággal szeretnénk kezdeni, ami az utóbbi napokban valószínűleg minden családban, baráti társaságban körbejárt: Mi is nagyon Boldog Új Évet kívánunk!
Az új esztendő tiszteletére – és általában az ünnepi alkalmakon – pezsgővel szokás koccintani. Január 1-jéhez számos babona köthető, általánosan ismert például, hogy amilyen az újév első napja, olyan lesz az egész esztendő. A régi szegedi parasztság is gazdag lakomával, bőséggel tisztelte meg ezt a napot – hogy ezt a bőséget biztosítsák a következő tizenkét hónapra is.
A pezsgő természetesen sokáig csak a felsőbb osztályok itala volt. Ahhoz, hogy a tömeges gyártása megindulhasson, az üvegiparnak is fejlődnie kellett. Hiszen vastag falú, strapabíró palackokra volt szükség, hogy a nyomás ne tehessen kárt bennük. A 19. század végén már egyre nagyobb tételben gyártottak pezsgőt, a 20. század elejére pedig már egy átlagos háztartásban is megfizethető volt.
Ma is tipikus újévi kellékünk, sokaknál gyümölcsbólé-alapként szerepel. A koktélok szintén a szilveszter és az újév kísérői, chilivel való dúsításuk pedig nem is olyan meredek ötlet, mint ahogy elsőre hinnénk.
Chilis koktélok
A chili édességként való kezelését a chili és a csokoládé házasításának számos lehetősége validálja. A fűszer frissítő, gyümölcsös, alkoholos közegben is megállja a helyét, a pikáns koktélok közös jellemzője, hogy üdítő összhatásukba a meleg érzete vegyül.
Kezdjük egy jól ismert példával, a horrorisztikus kinézetű Bloody Maryvel. A vodka és a paradicsomlé kettőse még fantáziadúsabbá tehető Worcestershire szósszal, fokhagymával, borssal, valamint számtalan fűszernövénnyel vagy zöldséggel. A koncepcióba jól illik a chili (illetve a jalapeno, a pepperoni is) és a tálalást is izgalmassá teszi.
A zöldséges kombináció után lássunk egy gyümölcsöset is: A karibi passiógyümölcs-koktélnak rum az alapja, ehhez öntjük a maracuja levét, az édesítésről pedig nádszirup gondoskodik. Mikor megtöltjük a poharat jégkockákkal, egy egész chilit állítunk bele.
Még a pikáns koktélok között is különlegesnek számít a tequila és a jalapeno keveréke, utóbbi ugyanis egészen szokatlan formában kerül bele. A tequilát jalapeno sziruppal és lime levével ízesítjük, mielőtt jégkockákkal tálalnánk.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
A képek forrása: drink.ru
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.