Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A farsangi részeges tarjaszeletek után egy csípős, böjtös fogára esett a választásunk: Íme a lencsés enchilada!
Csípős, böjtös…Biztos, hogy a kettő összeillik?
De még mennyire! A Paprika erejét adó vegyület, a kapszaicin, a zsírégetés munkáját is nagyon hatékonyan végzi. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapó táplálkozási trendek, fogyókúra-programok vagy éppen vegán kihívások is sokszor használják a paprikát mint sokoldalú alapanyagot.
Csípős, böjtös…A két fogalom társítása ráadásul éppen aktuális. Pont egy hete volt hamvazószerda, mikor a farsangi időszak véget ért és kezdetét vette a húsvétig tartó nagyböjt. Sokan úgy gondolják, hogy elődeink kizárólag vallási okokból ragaszkodtak a böjt előírásainak megtartásához. Az igazság azonban az, hogy a növényi étrendet élettani körülmények is indokolták. A telet egy régi, paraszti háztartásban tartósított, nehéz élelmiszereken húzták ki. Magától értetődik, hogy a sok füstölt szalonna és savanyú káposzta után mindenkinek jól esett a könnyebb, friss hozzávalókból készülő menü.
Ma számos okból választhatunk húsmentes fogást: Sokan napjainkban is tartják a böjtöt, mások fogyni szeretnének, megint mások a környezettudatosság elveit követik. Legyen bármi is az indíték, jó szívvel ajánljuk a lenti csípős, böjtös fogást!
Lencsés enchilada
Aki a vegetáriánus ételeknél is a tartalmasságot keresi, nem fog csalódni. A kukoricalisztes tészta, szószos, gazdag töltelék és olvadozó sajt rétegeiből összeálló, mexikói eredetű finomsággal hamar jól lehet lakni.
A töltelékhez először pirítsunk hagymát, zellert, répát és fűszerezzük bőségesen a zöldségeket: Sóval-borssal, őrölt köménnyel és korianderrel, valamint füstölt paprikával. A húsmentes ragunkat öntsük fel konzerv paradicsommal és vízzel, kis lángon rotyogtassuk, majd adjuk hozzá a lencsét.
A kész lencsés tölteléket egy tepsibe, tortillalapok közé rétegezzük: Egy tortilla, egy kis csípős, lencsés szósz, reszelt sajt, majd még egy tortilla és így tovább. A kompozíció természetesen raguval és sajttal zárul, ezután mehet a 220 fokra előmelegített sütőbe. Süssük addig, míg a sajt a tetején aranybarnára nem pirul. Jó étvágyat kívánunk!
Az ételfotók forrása: streetkitchen.hu
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.