Vitaminbomba I. A C-vitamin

Vitaminbomba I. A C-vitamin

Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Első témánk a táplálékkiegészítők legismertebbike, az immunvédelem hatékony fegyvere, a Nobel-díjas magyar kutatás tárgya lesz: A C-vitamin. Egészségünk sokoldalú őre: A C-vitamin Vitaminnak az olyan szerves vegyületeket nevezzük, amelyek…

Sajtó annó I. A hamisítás hamis vádja

Sajtó annó I. A hamisítás hamis vádja

Új sorozatunkban a sajtóarchívumot (a Szegedi Napló és a Délmagyarország régi példányait) szemlézzük. A megsárgult oldalak hiteles, figyelemreméltó és gyakran szórakoztató képet festenek a város múltjáról és lakóiról. Célunk a régi szegedi paprikások mindennapjainak megelevenítése, mindjárt egy olyan izgalmas cikk kapcsán, ami a hamisítás jelenségével foglalkozik. A hamisítás vádja 1911-ben A paprika hamisításának kérdése máig…

Paprikalendárium az évkezdéshez

Paprikalendárium az évkezdéshez

A kalendárium egészen a 20. század közepéig minden paraszti háztartás megbecsült tárgya, gyakran – a Biblián kívül – egyetlen nyomtatott sajtóterméke volt. Általános időmérőként funkcionált, figyelmeztetett a közelgő jeles napokra és az azokhoz kötődő gazdasági munkákra. Befolyása a paprikatermesztés terén sem volt elhanyagolható. Mivel éppen az esztendő kezdetén járunk, a Paprikalendárium vezérfonalával kívánunk mindenkinek Boldog…

Év vége a PaprikaMolnárnál. 2024 képekben

Év vége a PaprikaMolnárnál. 2024 képekben

2024 is gyorsan lepergett, itt az év vége, és mi ismét egy fényképes összeállítással készültünk. Az év utolsó posztjában az elmúlt esztendő jelentősebb pillanatait örökítjük meg. 2024 a földeken, az üzemben és a kertben Mivel számunkra a paprika mindennek az alfája és omegája, a termesztés és feldolgozás idei tapasztalataival kezdjük. Az ültetésnek idén egy igen…

Tex-mex novemberre: Chili con carne

Tex-mex novemberre: Chili con carne

Néhány hete egy hazai ihletésű receptet ajánlottunk, a pincepörköltet. Ezúttal egy merészebb, egzotikusabb fogás kipróbálását javasoljuk. Irány Texas és Mexikó, hiszen egy tál forró chili con carne garantáltan felpezsdíti a ködös, novemberi napokat. Az izgalmas tex-mex konyha Szín- és illatkavalkád, pikáns fűszerek, csirke, marha, tengergyümölcsei, kukorica, avokádó és chili, minden mennyiségben. A népszerű mexikói gasztronómia…

Darálás és őrlés ma. A 21. századi paprikamolnár

Darálás és őrlés ma. A 21. századi paprikamolnár

A fűszerpaprika feldolgozásának régi módszereiről több alkalommal is írtunk már. Ezúttal egy paprikamolnár feladatait szeretnénk szemléltetni: A jelenben. Bár a füzéreket felváltották a nagy, gázzal fűtött, szalagos szárítók, a külü helyett pedig mechanikus malmok végzik a munkát, az őrlemény előállításának folyamata ma sem egyszerű. Az összefoglalóhoz Molnár Anita könyve, A szögedi paprika nyújt segítséget. Technológiai…

Egy paprikás közösség őszi napjai

Egy paprikás közösség őszi napjai

Közeledik a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap. Mielőtt – immár a hagyomány szerint – paprikafűzéssel és -töréssel hoznánk össze az érdeklődőket, vessünk egy pillantást a régi paprikás közösség hétköznapjaira. Azonos megélhetés, azonos feladatok Ha megvizsgáljuk Szeged-Alsóváros, Röszke és Szentmihálytelek nagyjából 150 évvel ezelőtti foglalkozási térképét, nyoma sem lesz a szakmák mai, változatos eloszlásának. Ez a vidék…

Iskolai program, múzeum és gasztronómia

Iskolai program, múzeum és gasztronómia

A Múzeumpedagógiai Évnyitó szeptember végi eseményére már többször hivatkoztunk, hiszen egy iskolai program a mi kiállításunkban is tökéletesen megvalósítható. Idén azonban különösen közel érezzük magunkhoz a program tematikáját. Múzeum és gasztronómia Az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a hazai múzeumi élet egyik fontos eseménye. A díjátadókban és előadásokban bővelkedő programra idén szeptember 30-án kerül sor, hagyományosan a…

Bográcsolás művészien. Munkácsy festménye

Bográcsolás művészien. Munkácsy festménye

Népszerűsítettük már a grillezést mint nyári gasztronómiai programot, most azonban rátérünk a szabadtűzön sütés-főzés egy magyarosabb verziójára: Bográcsolás nélkül sem telhet el a nyár. Paprikáshoz, pörkölthöz, gulyáshoz korábban szintén adtunk már tippeket, de ezúttal egy egészen új – képzőművészeti – perspektívát választottunk. Borácsolás festményen, 1864-ből Az alábbi képet valószínűleg sokan ismerik, Munkácsy Mihály (1844-1900) magyar…

Vásárfia eladó! Vásárok a régi Szegeden

Vásárfia eladó! Vásárok a régi Szegeden

A Szeged Napja ünnepségsorozat részeként idén is megrendezik a Hídivásárt, május 25-26-án. Ezen a hétvégén a Paprika Múzeum is nyitva tart majd, hamarosan jelentkezni fogunk a részletes programtervvel. Addig is, felkészülésképpen, a régi szegedi vásárok történetéről hoztunk néhány érdekességet. Szegedi vásárok. A szabad királyi várostól az interetnikus kapcsolatokig Szeged előnyös földrajzi fekvése magától értetődően katalizálta…

Paprika a pruszlikon. Népviselet Napja, 2024.

Paprika a pruszlikon. Népviselet Napja, 2024.

Egy viszonylag új kezdeményezés folytán április végén a Népviselet Napja hívja fel a figyelmet tradicionális ruhadarabjaink szépségére. Az idei évben éppen ma, 24-én ünnepeljük őket, ezért mi is szeretnénk néhány szót szólni az egykori (paprikával díszített) viseleti darabokról. A Népviselet Napja. Örökség és új hagyomány A Népviselet Napja 2015 óta létezik. Akkor merült fel először…

Üdvözlet Röszkéről! Képeslap érkezik

Üdvözlet Röszkéről! Képeslap érkezik

Ezúttal a gyűjteményünk egy izgalmas tárgycsoportját állítottuk a fókuszba. Olyasmit, ami üzenetet közvetít, turisztikai ajánlatot tesz, esztétikai igényt elégít ki, reklámoz és reprezentál. Milyen képeslap érkezik saját múltunkból? Milyen az, amit ma küldhetnénk? Mivel a múlt mellett a jövőre is fókuszálunk, a kiemelt helyen látható üdvözlőlapunkat a mesterséges intelligencia tervezte. A feladó a Röszkei Paprika…