PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…

Szentmihályi életképek I. Harmonika és háztűznéző – paprikafüzérekkel

Szentmihályi életképek I. Harmonika és háztűznéző – paprikafüzérekkel

Egy alkalommal már közöltünk szöveget a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című, szentmihályi helytörténeti kiadványból. A színes, érzékletes életképek miatt viszont ennél többet is tervezünk: Havi rendszerességgel sorozatot indítunk a mindennapi élet szentmihályi epizódjairól. A szentmihályi legényélet. Harmonika és locsolkodás A következő szöveget az Egy szentmihályi asszony emlékei ünnepekről és hétköznapokról című fejezetből közöljük. Az emlékek között…

Rádióelőadásban Szent-Györgyi, a C-Vitamin és a paprika

Rádióelőadásban Szent-Györgyi, a C-Vitamin és a paprika

A kalandos életű, tudományos eredményeiről és emberi nagyságáról híres tudós, Szent-Györgyi Albert, élete az izgalmas és tanulságos történetek kimeríthetetlen tárháza. Mi legtöbbször a paprikából izolált C-Vitamin kapcsán emlékeztünk meg róla. Életének azonban szinte minden pillanata figyelemre méltó, és a 20. század csaknem minden nagy eseményéhez kötődik valamiképpen. 1893. szeptember 16-i születésnapja alkalmából gondoljunk ismét rá!…

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Garaboly, a szedés egyik kelléke

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Garaboly, a szedés egyik kelléke

Korábbi cikkekben már említettük, hogy hagyományosan Kisboldogasszony szeptember 8-i ünnepén indult a szedés. Ebből az alkalomból egy karkosarat vagy – ahogy a Dél-Alföldön nevezik – garabolyt választottunk a hónap műtárgyává. Kosárformák és néprajzi hátterük A PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum gyűjteményében számos, különféle alakú és rendeltetésű, vesszőkosár található. A kosarak anyaga minden esetben frissen vágott,…

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A csipedés és a hasítás munkafolyamatát – a paprikatermések ereinek, magvainak kézi eltávolítását – már több alkalommal bemutattuk. Nem közöltünk viszont még olyan cikket, ami a hasítók mindennapi életét, munkáját és szórakozásait a maga teljességében felelevenítené.  A hasítás és Szentmihály A fent említett hangulati leírásoknak kiváló gyűjteménye Ozsváthné Csegezi Mónika 2003-as könyve, a Sanctus Mychael-től…

Interjúblog: Könyv készül a szegedi paprikáról

Kedves Látogatóink! Korábban már hírt adtunk arról, hogy készülőben van A szögedi paprika című könyvünk. A szerzővel, Molnár Anitával, a Paprika Molnár Kft. vezetőjével a Délmagyarország című napilap készített interjút. Most ebből idézünk részleteket: Molnár Anita A szögedi paprika című, készülő könyv előzetes bemutatóját csütörtökön 18 órától tartották Szegeden, a Nyíl utca 43. szám alatti…

A külütől a modern malomig

A külütől a modern malomig

Néhány hete beszámoltunk arról, hol tart az érés folyamata, milyen termésre számítunk. Most menjünk egy kicsit elébe a dolgoknak: Lássunk néhány technikát, amivel a szárított fűszerpaprikát paprikaőrleménnyé alakíthatjuk: A külütől a modern malomig. Kezdjük a kályhától – bocsánat, a külütől A 19. század szegedi paprikatermelői, akik háziipari szinten dolgozták fel fűszerüket és még nem támaszkodtak…

Paprikatermesztés, ahogy a kalendárium írja

Paprikatermesztés, ahogy a kalendárium írja

A kalendárium egészen a 20. század közepéig minden paraszti paraszti háztartás megbecsült tárgya, gyakran – a Biblián kívül – egyetlen nyomtatott sajtóterméke volt. Szerepe szerint alapvető, általános időmérőként funkcionált, befolyása pedig a paprikatermesztés terén sem volt elhanyagolható. Palántanevelés, ültetés és az ültetés szabályai Az előző évben gondosan kiválogatott paprikamagokból március táján kezdtek a paprikásgazdák palántákat…

Falu és város. Paprika Szegeden kívül és belül

Falu és város. Paprika Szegeden kívül és belül

Múlt heti cikkünkben arról írtunk, mennyire meghatározta Szeged arculatát a paprika. Jelen szövegünkkel az a célunk, hogy bemutassuk, a paprika Szegeden kívül és belül ugyancsak különböző formában volt jelen. A 20. század elején máshogy teltek egy röszkei termelő hétköznapjai, és máshogy egy malomtulajdonos vagy kereskedő élete. Lássuk a földművelők világát! A Szeged körüli paprikaföldek és…

Szeredai paprikásdoboza – A hónap műtárgya

Szeredai paprikásdoboza – A hónap műtárgya

Ugye, emlékeznek múlt heti cikkünkre, amikor a világhódító Kotányi-paprikáról és Kotányi ügyes reklámtevékenységéről írtunk? A folytatólagosság jegyében gyűjteményünk egy olyan darabját választottuk a hónap műtárgyának, ami szintén a tudatos marketing egy felülete volt. Bemutatjuk Szeredai József paprikásdobozát! Szeredai a szegedi paprikát a kalocsai rovására hirdette Némi előzetes információ: A II. világháború előtti Szeged sikeres paprikakereskedője…

Fűszermester, Kotányi! A legmesszebbre jutó szegedi fűszerpaprika-márka

Fűszermester, Kotányi! A legmesszebbre jutó szegedi fűszerpaprika-márka

A Kotányi-termékeket ma már a legtöbben nem is a paprikával, hanem fűszerek színes kavalkádjával azonosítanák. Bizonyára sokak fülében ott cseng még a márkát reklámozó szlogen – Fűszermester, Kotányi! – ez pedig határozottan többre utal a fűszerpaprikánál. A fűszerek márkája azonban egy paprikamárkából nőtt ki, és mielőtt az egész világon ismert lett, szegedi illetőségű volt. Mikor…