Régen jelentkeztünk már recepttel, ezúttal a pincepörkölt elkészítési módjáról fogunk beszámolni. Ki tudta, hogy ez volt a szüreti időszak hagyományos étele? Most összekötjük az őszi betakarítások egy másik ínycsiklandozó termékével, a friss paprikával!
A pincepörkölt és a pince
Valószínűleg sokan vannak, akik elgondolkodtak már a pincepörkölt rejtélyes elnevezésén, de nem tudták, mi köze a pincéhez. Bármilyen furcsa is, az étel készítésének a helyét jelöli.
A pörkölt és a vidéki életmód, illetve a magyar szőlőkultúra ezer szállal kötődik egymáshoz. Általában a szüret alatt főztek pincepörköltet, amikor a közösség több napot is eltöltött a szőlőben. A pincében nyitott tűzhelyen, bográcsban párolódtak a piros lében rotyogó húsdarabok. Mivel a borok is a pincében érlelődtek, az ételen állítólag érződött a hordók fás aromája.
Ahogy az a régi receptekre általában jellemző, a pincepörköltnek is számtalan változata van. A csopaki borvidéken marhalábszárat és sertésvelőt is raknak bele, Villányban, a marhaláb mellett, csülökkel és körömmel készül a pincepörkölt. A legtartalmasabb verziót talán a szekszárdi szőlőhegyeken főzték: Itt is belekerült az üstbe az elmaradhatatlan marhalábszár és sertéscsülök, de szalonnával, májjal és vörösborral kiegészítve.
Szalonna, comb, csülök…és friss fűszerpaprika!
A recept, amit most kiválasztottunk, a fentieknél kicsit szolidabb. Száz gramm szalonna kiolvasztásával kezdődik, ezen a zsíron érdemes lepirítani két fej vörös- és két gerezd fokhagymát. Ezután fél kg, felkockázott sertéscomb és 20 dkg csülök kerül a bográcsba.
Amint a hús kifehéredett, ízesítsük sóval, borssal, babérlevéllel, köménnyel és természetesen fűszerpaprikával. Adjunk hozzá egy hámozott paradicsomot, egy paprikát és öntsük fel vízzel. Ha a hús megpuhult, tegyünk még a pörköltbe fél kg, csíkokra vágott krumplit.
Mivel az ősz a szőlőszedés mellett a paprika betakarításának ideje is, törekedjünk arra, hogy az őrleményből a lehető legfrissebbet használjuk.
A PaprikaMolnár webshopjában már idei fűszer rendelhető! Ahogy a termésértékelő cikkünkben már beszámoltunk róla, az idei nyarat jellemző aszály nem tett jót a növényeknek, a sok napsütés azonban hasznukra vált. Az új őrleményünk rekordmagas ASTA-értékkel (tehát különösen intenzív színanyagtartalommal) rendelkezik. A sötétvörös fűszer igazán vonzó árnyalatot ad a pincepörköltnek – vagy bármilyen más, paprikával készülő, magyaros fogásnak.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.