Szeged és a Dél-Alföld népi táplálkozását már számos cikkben ismertettük. Legutóbb például a Halfesztivál kapcsán meséltünk ínycsiklandó halászlevekről, de írtunk már paprikásról, pörköltről, gulyásról is. Ma nem egy fogás lesz a főszereplő, inkább egy alapanyag. Egy olyan alapanyag, ami kinézetében nem olyan színes, mint a fűszerpaprika, felhasználási lehetőségeit tekintve azonban igen. Bemutatkozik a száraztészta!
A paraszti ételkészítés alaptörvényei
Népi táplálkozásról beszélni – a Dél-Alföld esetében éppen úgy, mint bárhol máshol – elsősorban a lehetőségek tükrében lehet. Az adott terület jellege nagyban befolyásolta, hogy az ottani parasztság konyhája milyen alapanyagokkal dolgozott.
A praktikus lehetőségek mellett azonban a szakrálisak jelentősége is óriási.
A szeged környéki lakosság mindennapjait, még a 20. század első felében is, a római katolikus vallás szigorú törvényei befolyásolták. A böjti napokon (és itt nemcsak a húsvétot megelőző időszakra kell gondolni, hanem az átlagos péntekekre is) csak hús- és zsírmentes ételek készülhettek.
Az Alföld úgynevezett cereális (gabonán alapuló) táplálkozási jellege a böjtös ételeknek is megfelelő főtt tészták népszerűségében is megnyilvánult.
A sokoldalú száraztészta
A száraztészta, azon kívül, hogy a húsos ételek alternatíváját jelentette, a tartósítási módszereket is képviselte. Hiszen a tésztában összegyúrva a liszt és a tojás is hasznosult, kiszárított keverékük pedig száraz, hűvös helyen tárolva sokáig rendelkezésre állt.
Ma is ismerjük a zsúfolt hétköznapok hirtelen készített ebédjeit, és a nagyszerű megoldást, amit a tészta jelent: Túrósan, mákosan, diósan, lekvárral vagy darával. Egy régi, dél-alföldi háztartásban is megbecsülték az univerzális főtt tésztát. Mint csigacsinálón formálódott levesbetétet, mint nagy, kézzel tördelt lebbencset, önálló ételként vagy másik fogás mellett, édesen vagy sósan.
A PaprikaMolnár webshopjában a minőségi, Óföldeáki Molnár száraztészta nyolc verziója is megvásárolható: Ott van például a nagy lúdgége, az apró csiga, a masszív lebbencs és a karcsú gyufatészta, melyek mind valódi tojással készülnek. Mesterséges színezéket nem tartalmaznak, főzés közben pedig tartják az állagukat, nem hullanak darabokra.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.