Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Közelgő programunkat, az október 16-ra, szombatra tervezett I. Röszkei Rózsapaprika Napot már több alkalommal hirdettük. A hagyományteremtő, közösségépítő céllal életre hívott esemény elnevezése az első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle rózsapaprika gazdag múltjára reflektál. Szeged ipartörténetének sarokköve: A Pálfy család A rendelkezésükre álló történeti források szerint a Pálfy családnév már a 16. század elején is megtalálható…

Paprikafűzés régen és most – Készítsd el a saját paprikafüzéredet és vidd haza!

„A paprikafüzéres ház a legerősebb benyomás, emlék, amit őrzünk abból a világból, amikor még a szegediek az ereszek alatt szárították, érlelték a paprikát. Megigéző, nosztalgiát ébresztő látvány, ami mögött fáradságos, a család minden tagjára igényt tartó munka van: ültetik, ápolják, nevelik a növényt, leszedik a termést, válogatják, fölfűzik és fölakasztják a súlyos koszorúkat. Azután szorgos…

Szeretettel várjuk a vendégeinket az I. Röszkei Rózsapaprika napon

Szeretettel várjuk a vendégeinket október 16-án az I. Röszkei Rózsapaprika napon! Hagyományteremtő, paprikás közösségépítő céllal hoztuk létre ezt az eseményt, melyet a röszkei Paprika Malom és Múzeumban tartunk. A Rózsapaprika Nap névadója a 150 évvel ezelőtt született első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle „rózsa” paprika. A rendezvény ingyenes. A rendezvény részletes programja megtekinthető az alábbi plakáton…

A tudós titkai III. Szent-Györgyi professzor, a sportrepülő

A tudós titkai III. Szent-Györgyi professzor, a sportrepülő

Szent-Györgyi Albertről, a C-vitaminról, Nobel-díjas felfedezéséről és a paprika kulcsszerepéről már több alkalommal is írtunk. Emberi, már-már profán dolgokról viszont ritkán esik szó a tudóssal kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben a sportkedvelő Szent-Györgyi professzor vitorlázó repülői kvalitásairól esik szó. Szent-Györgyi professzor, a Nobel-díjas tudós, vitorlázó repülői vizsgát tett A Szegedi Egyetemi Tudástár 3. kötetének címe Szent-Györgyi…

A tudós titkai II. Szent-Györgyi Albert és egy balatoni vihar

A tudós titkai II. Szent-Györgyi Albert és egy balatoni vihar

Szent-Györgyi Albertről, a C-vitaminról, Nobel-díjas felfedezéséről és a paprika kulcsszerepéről már több alkalommal is írtunk. Emberi, már-már profán dolgokról viszont ritkán esik szó a tudóssal kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben – igazodva a múló nyár és a lezáruló utazások hangulatához – Szent-Györgyi, három angol vendégkutató és egy vitorláshajó esete lesz olvasható. Szent-Györgyi bejelentése: A tihanyi kutatóintézet…

„Mög vagyok elégödve az életömmel.” Szentmihályi életutak II.

„Mög vagyok elégödve az életömmel.” Szentmihályi életutak II.

Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit mutattuk be. Mire lassan kifogyhattunk volna a könyv nyújtotta izgalmas blogtémákból, máris itt az új lehetőség! A nyomdából frissen érkezett Szentmihályi életutak II. – a 2006-os első kötet után – ismét precízen összegzi a falut érintő régi dokumentumokat, képeket, emlékeket. Július 31-én, szombaton, nagy…

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

A Magyar Jövő folyóirat 1949. június 30-i számát egy alkalommal már idéztük, a Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk első feléből készítettünk posztot. Most lássuk a hangulatos, paprikaillatú leírás néhány további részletét, melyekben a palántanevelésről és a paprikafeldolgozásról olvashatunk. A folyamat végén elkészül a dicséretes őrlemény. A termesztéstől a fájdalmas hasításig A híres…

Bálint Sándor, a szögedi paprika szakértője

Bálint Sándor, a szögedi paprika szakértője

1904. augusztus 1-ji születési dátuma tiszteletére Bálint Sándor – néprajzkutató, művészettörténész, „a legszögedibb szögedi” – lesz eheti cikkünk témája. Szereplése már csak azért is aktuális, mert A szögedi paprika című könyv közvetlenül megjelenés előtt áll. Bálint Sándor 1962-es munkája, A szegedi paprika, pedig Molnár Anita könyvének elsődleges forrásai között szerepelt. Szeged – Bálint Sándor és…

Egy paprikamalom belülről I. „Huszonháromféle paprikát őrölnek...”

Egy paprikamalom belülről I. „Huszonháromféle paprikát őrölnek…”

Mivel új könyvünk, A szögedi paprika megjelenése már csak napok kérdése, az alkalom tiszteletére most ismét a régi, paprikaillatú Szeged hangulatát idézzük. A Magyar Jövő című folyóirat 1949. június 30-i számában részletes leírást találunk egy paprikamalom működéséről. A munka „vörös malma” A Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk először Szeged utcai környezete felől…

Elhunyt Ráday Mihály, városvédő-operatőr, a Paprikások című film rendezője

Elhunyt Ráday Mihály, városvédő-operatőr, a Paprikások című film rendezője

Július 17-én, 79 éves korában elhunyt Ráday Mihály, Kossuth-díjjal kitüntetett művészettörténész, városvédő, filmoperatőr és -rendező. Bár kevesen tudják, munkájának korai szakasza Röszkéhez is kötődött. Ráday Mihály gazdag élettörténete Ráday 1942. június 11-én született Budapesten. Életrajzának adatai közül a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, illetve az ELTE művészettörténész-szakján szerzett diplomáit szokták kiemelni. E két irány párhuzamos követése…

Szentmihályi életképek X. Nyári munkák paprikával, búzával

Szentmihályi életképek X. Nyári munkák paprikával, búzával

Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Múlt alkalommal a dologidő sajátosan paraszti fogalmát jártuk körül, hangsúlyozva azt a szorgalmat és munkabírást, ami egy átlagos paprikatermelő családot jellemzett. A fókuszba ezúttal is mezőgazdasági feladatok kerülnek, a nyári munkák megerőltető és izzasztó részletei. Nyári munkák paprikatermeléshez: Öntözés és kapálás Ha a…

Molnár Anita: A szögedi paprika. Megjelenés előtt!

Molnár Anita: A szögedi paprika. Megjelenés előtt!

Már csaknem egy éve annak, hogy hozzákezdtünk Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének előkészítéséhez. Az elmúlt tizenkét hónapba számtalan munkafolyamat zsúfolódott: Rohamtempójú szövegírás, háttérkutatás, interjúztatás, képszerkesztés, nyomdai előkészületek. A könyv közvetlenül megjelenés előtt áll, ezért ma kedvcsinálóként a bevezetőjéből közlünk néhány részletet. A kötet háttere, a Röszkei Paprika Múzeum A fent említett bevezetőben –…