Közeleg a Halloween, és bár hagyományának a magyar kultúrában nincsenek történeti gyökerei, a köztudatban való megjelenése miatt viszont érdemel néhány sornyi reakciót. Ráadásul látványos kellékei – elsősorban töklámpások, pókok és szellemek garmadája – között a chili is megjelenhet, egy konkrét fajta sokat sejtető elnevezése (ghost chili pepper!) pedig határozott kapcsolatot jelent a fűszer és az ünnep között.
De mi is az a Halloween? Kelta eredetű ünnepről van szó, melyet október 31. éjszakáján tartanak meg, elsősorban az angolszász országokban. Igaz, a szokás napjainkra már a világ minden táján ismertté vált. Az ünnep neve etimológiailag a mai angol nyelv ’All Hallows Eveneing’ kifejezésével rokonítható, melynek jelentése ’Minden Szentek Estéje’. A november 1-ji Mindenszentek napját megelőző éjszakáról van tehát szó, mikor a babonák szerint a szellemek, sőt akár boszorkányok és démonok is szabadon járnak. Az előbbiek ismeretében talán nem véletlen, hogy a Halloween szimbóluma egy vicsorgó töklámpás.
A mellékelt képen látható, hogy az impozáns, piros színű fűszerpaprika milyen kreatívan felhasználható az ünnep többi kelléke között. Akár még egy töklámpás kiegészítőjévé is válhat. Itt van azonban a korábban már említett ghost chili pepper, melynek neve még közvetlenebb kapcsolatot jelent a „szellemvilággal”. (Hiszen a ’ghost’ szó ’szellem’-ként fordítható.)
Az indiai eredetű, hibrid ghost chili pepper – eredeti nevén Bhut jolokia – őshazája Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland és Manipur tartományokban található. A bangladeshi Naga Morich közeli rokona. A chilipaprika extrém erősségével szerzett magának hírnevet: 2007-ben Guinness rekordot ért el, mert a világ legcsípősebb paprikájának választották. Íze négyszázszor intenzívebb volt, mint a Tabasco szószé, erősségét a paprikák kapszaicintartalmának mérésére szolgáló Scoville-skálán csak 1.000.000 feletti értékkel lehet kifejezni.
Megjelenését tekintve a paprika 6-8 cm hosszú és 2,5-3 cm széles. Piros, narancssárga, sárga és sötétbarna színváltozatokban is előfordul. A ghost chili pepper esetében egy növényen is rendkívül különböző formákban jelenhetnek meg a termések. Bőrük rendkívül vékony a többi paprikáéhoz képest.
Nyers formában, étkezésre, és szárított állapotban, fűszerezéshez egyaránt felhasználják. Sertéshúshoz állítólag különösen jól illik. Speciális, Indiában történő hasznosítási módja, hogy az elefántriasztó-sprayk hatóanyagába is belekeverik. Rendkívül magas kapszaicintartalma miatt a ghost chili pepper az erőspaprika-evő versenyek egyik legalapvetőbb kelléke. Már egy falatnyi is igazi halloweeni bátorságpróbának számít! 🙂
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.