Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb a paprikatermesztés dohánykultúrában gyökerező előzményeiről esett szó. Ezúttal inkább a paprika termelői kerülnek a középpontba, mint terményük története. A kiválasztott részlet jól szemlélteti a szentmihályi paprikások találékonyságát, a régi módszerek átalakulására adott válaszaikat.
A paprikatermesztés és az intenzív kertészeti gazdálkodás
Ez a fejezet az utolsó oldalain közöl egy részletet, a fajtaváltás és a termelési technológia változásairól:
„A szakemberek, a Paprikaföldolgozó Vállalat s a szövetkezet is a kinemesített csípősségmentes fajtákat (dr Obermayer Ernő 47-25-ös fajtája) részesítették előnyben, néhány konzervatív tag azonban megmaradt a maga egyéni művelésre vállalt parcellájában az erős fajtánál, mivel megítélésük szerint az felelt meg a minőség, a koraiság és főleg a megszokottság igényeinek. Több esztendő szükségeltetett ily módon a fajtaváltás általánossá válásához. A termelésben a régi módszerek egy része sem volt már fönntartható, kevesebb lett a fűzés, a hasítás, háttérbe szorultak a kikészítés hagyományos módszerei.”
Termelői találékonyság, válasz a változásokra
A leírás egy interjúrészlettel folytatódik, ami a paprikások ötletes újításait illusztrálja:
„Apámnak mindig nagy kedve volt a paprikához. Többféle talajba ültette, hogy kísérleteivel is segítse aztán a termelést. Otthon saját kezűleg készítette a kis táblácskákat a termelő nevével, címével. S a paprikának szánt terület nagyságának jelölésével; Ilyen táblákat kellett mindegyik gazdának leverni kis karón a szerződéses paprikájába. Jobbára azonban táblácska nélkül is tudták volna a parasztok egymás földjeit, mégis hányszor leugrottak útközben a szekérről, ha különösen szép paprikához értek. S valami közös büszkeséggel olvasták az eső ellen kissé beernyőzött tábláról – ez a Kószó Janié, ez a Csamangó Antal bácsié, ez a Vőneki Lajoséké, ez meg a Lőrincz Janié, emez meg itt a Varga Imréé.
Senki nem kényszerítette a szentmihálytelekieket aztán sem, hogy oly eredeti leleményességgel tegyenek meg minden elképzelhetőt és még az el sem képzelhetőt is a retekért, mindössze az az egyetlen körülmény, hogy a többi lehetőségük mind bizonytalanabb és kétségesebb volt tapasztalataik alapján.” (K. L.né; 1975.)
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben
Szerkesztés alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése áprilisban várható! Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.