Nem is volt még olyan régen, amikor nyáron a várható paprikatermésről adtunk hírt. Most már nem csak találgatunk, a szezon nagy része mögöttünk van, tényleges tapasztalatokkal rendelkezünk. Lássuk, milyen a 2020-as termésértékelés.
Az idei termésértékelés. Egy megpróbáltatásokkal teli szezon
Az idei év mindannyiunkat próbára tett, ráadásul az időjárás sem kedvezett a fűszerpaprikásoknak. A téli-tavaszi csapadékmentes időjárás után időben vetettünk-ültettünk, de a júniusi, csaknem egy hónapon át kitartó, hideg esők miatt nem fejlődtek a bokrok, lebetegedtek a növények, a június végi tömeges virágzás elmaradt.
Ahogy folytatódott a nyár, a júliusi és augusztusi időjárás szerencsére jót tett a paprikának: Nem szélsőségre hajló, nem túl meleg, de kellemesen napfényes nyarunk és kevéssé napfényes szeptemberünk volt, rengeteg izgalommal, hogy egyáltalán lesz-e paprika. A szeptember második felében megkezdett szedés beigazolta a várakozásokat. A rengeteg növényápolás és növényvédelem után 50% alatti a termés, a termelők csalódottak, a feldolgozók katasztrofálisnak ítélik a paprikát. Robbantak a nyers fűszerpaprika-árak, a kézimunka bérszínvonaláról nem is beszélve.
Szerencsére azonban egy pozitív változásról is beszámolhatunk. Amiben biztosan jobb a termés a tavalyihoz képest, az az első szedések piros festéktartalma. Magasabb, mint a tavalyi első paprikahüvelyeké. A tavalyihoz hasonló októberi meleg, napfényes időjárás nem ismétlődött meg az idén, a második szedések nem tudtak teljesen bepirosodni, az idő telik, megyünk bele az őszbe, ködös, hideg, esős napok jönnek, zár hamarosan a paprikaszárító!
Eredmények más területen
Az igencsak nyomasztóra sikeredett termésértékelés után azonban néhány jó hírt is szeretnénk Önökkel megosztani. Bár a paprika kevés, és feldolgozása rengeteg nehézséggel jár, az élet mégsem állhat meg. Webáruházunkban már rendelhetőek az új termékek, elkészültek legfrissebb őrleményeink. A csupán néhány napja csomagolt édes és csípős törött paprikát most érdemes beszerezni. A friss, aromás paprikaőrlemény száraz, hűvös helyen tárolva még sokáig eláll, és igazi zamatot ad kedvenc gulyásunknak, pörköltünknek vagy töltött paprikánknak!
Ahogy tőlünk megszokhatták, nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális téren is igyekeztünk szorgalmasak lenni. Molnár Anita „A szögedi paprika” című könyve folyamatosan készül, remélhetőleg jövőre már nem csak itt a blogon, nyomtatott formában is hozzáférhetőek lesznek paprikatörténelmünk fejezetei.
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.