Valószínűleg már mindenki sokat hallott a paprikával készíthető receptekről, a növény egzotikus alkalmazási lehetőségeiről különféle Európán kívüli országokban, sőt, dekorációs célokra való alkalmazásáról is. Most igyekszem bebizonyítani, hogy a paprika nemcsak szép és ízletes, hanem – a kapszaicin nevű anyag révén – igen jó hatással van az egészségünkre is.
Ahogy a csípős ételek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, úgy a paprika csípősségét adó kapszaicin is egyre inkább a közbeszéd tárgyává válik. Lássuk, miért is lett olyan széles körben ismert! A kapszaicin főként az erekben és a magban képződik, a termésfalban minimális a jelenléte. Bizonyítottan gyorsítja az emésztést, a húsok mellé adva pedig jótékony hatású, és fájdalomcsillapításra is alkalmas.
Kapszaicin a gyógyászatban
A gyógyászat is felhasználja: Gyulladás-csökkentő, láz- és fájdalomcsillapító, keringés-serkentő hatása bizonyított. A kapszaicin tartalmú kenőcsök, tapaszok csillapítják a reumás ízületi gyulladás tüneteit, az övsömör okozta fájdalmat. A kapszaicines orrspray hatásos a fejfájás, migrén ellen. Az utóbbi évek kutatásai szerint hatásos lehet a daganatok és a cukorbetegség kezelésében. De nem is kell ennyire messzire menni: Közismert, hogy egy jó csípős étel elfogyasztása után az arcunk kipirul, az orrunk megered, átmenetileg csökkennek a náthás és allergiás tüneteink.
Az erős paprika jótékony hatásait már a régi parasztság is felismerte. Ha az őrleményből egy csipetnyit a teába szórtak, az ital jó ellenszere volt a torokfájásnak. Beteg kisgyermekek esetében gyakran alkalmazták ezt a módszert. Néha a vágott sebeket is meghintették paprikával, hogy megakadályozzák az elfertőződést. A kolostori kertekben termesztett paprika – pálinkába áztatva – a házipatikák legalapvetőbb elemévé vált. Megfelelő ellenszere volt még a lázzal és a maláriához hasonló tünetekkel járó, morbus hungaricusként emlegetett súlyos betegségnek is.
A fűszerpaprika egyik további jellemzője rendkívül magas C-vitamin tartalma, amit Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósunk fedezett fel. Kimutatta, hogy a friss paprika több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, pedig a köztudat inkább azokat tartja jó C-vitamin forrásnak. A paprika fogyasztása tehát nemcsak hogy gyógyszer lehet, a megelőzésnek is fontos eszköze, segít megőrizni egészségünket.
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.