Néhány hete egy hazai ihletésű receptet ajánlottunk, a pincepörköltet. Ezúttal egy merészebb, egzotikusabb fogás kipróbálását javasoljuk. Irány Texas és Mexikó, hiszen egy tál forró chili con carne garantáltan felpezsdíti a ködös, novemberi napokat.
Az izgalmas tex-mex konyha
Szín- és illatkavalkád, pikáns fűszerek, csirke, marha, tengergyümölcsei, kukorica, avokádó és chili, minden mennyiségben. A népszerű mexikói gasztronómia tipikus hívószavai…Vagy mégsem?
A gyakran mexikóinak mondott ételek valójában nem (pontosabban nem kizárólag) mexikói eredetűek. A fajitas, a taco vagy éppen a chili con carne igazából tex-mex fogások, vagyis a mexikói és a texasi konyha fúziójának termékei. Kialakulásukért és elterjedésükért alapvetően a tejano közösség a „felelős”. Egy olyan mexikói eredetű népcsoport, akik Dél-Texas területén telepedtek le – még azelőtt, hogy Texas az Egyesült Államok kötelékébe került volna.
Általános jelenség, hogy a nyugati világban népszerű tex-mex étel a mexikói eredeti egy kicsit gazdagabb, több hozzávalós változata. A burrito például autentikus, déli közegében csak húst és babot tartalmazott, a sok paradicsom, sajt és tejföl már tex-mex kiegészítés. Texas nemzeti étele, a chili con carne sem volt mindig ilyen összetett ízvilágú fogás. Ősi formája csak annyi volt, mint a neve jelentése: Chili hússal.
Egy kiadós chili con carne
Az étel – ami eredetileg tömbökbe összedolgozott, sózott hús és chili útközben is fogyasztható, instant konstrukciója volt – azóta sokat változott. Az általunk ajánlott recept már dúskál az alapanyagokban.
Az első lépés két fej hagyma olajon történő megpirítása, ehhez adunk hozzá 70 dkg darált marhahúst. Sóval és borssal ízesítjük, miután pedig lepirult, hozzáöntünk egy paradicsomkonzervet és fűszerek garmadájával ízesítjük: Fokhagymával, nyers chilivel, őrölt paprikával, köménnyel, római köménnyel, babérlevéllel, korianderrel, még fahéjjal is. Ezután 2 evőkanál mustárt és 4-5 dl alaplevet adunk hozzá, és lassú tűzön körülbelül másfél órát főzzük, míg a leve besűrűsödik és a hús megpuhul. Míg fő, további, tetszőleges zöldfűszerekkel fokozható a hatás, akár még étcsokoládéval is. Amint jól besűrűsödött, keverjünk hozzá egy babkonzervet, majd tálaljuk tortillára, tejföllel és reszelt sajttal.
A fűszerezéshez és az igazi tex-mex hangulathoz a mexikói fűszerkeverékünket ajánljuk!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.