A palántázás és a paprikaszedés már jónéhány cikkünk témája volt, a kettő közötti időszakról azonban kevés szó esett. Most Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének segítségével azt fogjuk bemutatni, hogyan jutnak el a fiatal palánták a virágzásig, majd a virágok a termésérlelésig. A kapálás és a locsolás a kora nyár gyakran ismétlődő, nehéz munkái.
Az előkészületek komoly szerepe
Ahhoz, hogy az utólagos munkák kicsit könnyebbek legyenek, érdemes volt már a palántázás során megtenni bizonyos előkészületeket. Molnár Anita így ír erről:
„Régen is tudták: A megfelelő talaj-előkészítéssel, fajtaválasztással, hozzáértő gazdálkodással – növényvédelemmel, gyomirtással és tápanyag utánpótlással – csökken az utómunkák költsége, kevesebbet kell kapálni, szebb, gazdagabb termést kapnak.”
A kézi eszközzel végzett mezőgazdasági munkák között a kaszálás mellett egyértelműen a kapálás tartozik a legnehezebbek közé. A „derékszögű”, azaz hajlongva végzett munka a szabad ég alatt történt, komoly fizikai erőnlétet és koncentrációt kívánt.
Kapálás, locsolás, kapálás, locsolás
A palánták vízszükségletének és laza talajának biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy fejlődni tudjanak. A régi bölcsesség szerint mindig van ok a kapálásra. Ha sokat esik, akkor azért, hogy a gyomok terjedését megakadályozzuk. Ha száraz a föld, akkor pedig azért, hogy egy kicsit porhanyósabbá tegyük.
„A szedésig három-négyszer kapálják a földet: Az első kapálás, amikor még kicsi a palánta, történhet kézi kapával vagy lóekével, manapság kultivátorral. Ahogy nő, bokrosodik a növény, csak kézi kapával vagy kézzel lehet gyomtalanítani, gazolni, talajt lazítani. A gazdának minden palánta számít, régen, ha kapával kivágták a paprikát, azt mondták: Vasférög esett bele.
A talaj természetes nedvessége és a tavaszi esők általában június végéig kitartanak, júliustól azonban, különösen a virágképződés során és az érés kezdetén öntözni szükséges. Régen a kútról hozták a vizet, kézi locsolóval, ma öntözőberendezéseket alkalmaznak.”
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.