Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Első témánk a táplálékkiegészítők legismertebbike, az immunvédelem hatékony fegyvere, a Nobel-díjas magyar kutatás tárgya lesz: A C-vitamin.
Egészségünk sokoldalú őre: A C-vitamin
Vitaminnak az olyan szerves vegyületeket nevezzük, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet megfelelő működéséhez, az azonban nem, vagy csak részben képes előállítani őket. C-vitamint például a testünk egyáltalán nem tud termelni, ezért fontos biztosítani a rendszeres bevitelt.
Már csak azért is, mert – ahogy minden orvosi leírás hangsúlyozza – a C-vitamin az a vitamin, amelyre szervezetünknek a legnagyobb arányban, nap mint nap szüksége van.
Számos funkciója közül talán az elsődleges, hogy fokozza az immunrendszer működését. Mindez most, az influenzaszezonban különösen hangsúlyos. Ugyanakkor az erek fejlődéséért és megújulásáért is felel, biztosítja a fogak és az íny erősségét, gyorsítja a sebgyógyulást, segíti a vas felszívódását.
Ha a C-vitamin bevitel állandó és megfelelő mennyiségű, akkor csökken a vérrögök és az embólia kialakulásának esélye. A vegyület még a szabadgyökök semlegesítésére is képes, ezért a daganatos megbetegedések esélyét is redukálja.
Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díj és a paprika
Mindez ma már közismert, körülbelül 90 évvel ezelőtt azonban még javában tartott a vegyület kutatása. Hogy ma már magától értetődően élvezhetjük a C-vitamin jótékony hatásait, azt egy magyar tudósnak és egy Magyarországon (Szegeden!) zajló kutatásnak köszönhetjük.
Az izgalmas élettörténetű Szent-Györgyi Alberthez kötődő események egy kalandfilmbe kívánkoznak. Ha nem merülünk bele a két világháború, a diplomácia, a titkosszolgálat és a gáláns nőügyek részleteibe, a szegedi évek akkor is figyelmet érdemelnek.
Ahogy már többször is írtunk róla, a nagy múltú orvosdinasztiából származó kutató 1930-ban tért haza külföldről, Klebelsberg Kunó személyes kérésére. Ugyanebben az évben a szegedi biokémiai tanszéken helyezkedett el, amit kifejezetten azért hoztak létre, hogy keretet adjon a tevékenységének.
1931-ben már a nyers paprikát vizsgálta. Kutatásai során rájött, hogy a zöldség jóval több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék.
1937-es Nobel-díját a vegyület izolálásáért kapta, fontos azonban megjegyezni, hogy az elsődleges forrását is azonosította.
Kísérleteihez hatalmas mennyiségben vásárolt paprikát, többek között Röszkéről is. A C-vitamint maga is nagy tételben fogyasztotta, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy 93 éves korában bekövetkezett haláláig kicsattanó egészségnek örvendett.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.