Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A C-vitamin bemutatása után a kevésbé ismert, ám annál fontosabb B6-vitamin következik.
A piridoxin szerepe
Ahogy a C-vitamint aszkorbinsavnak nevezik tudományos közegben, úgy „hallgat” a B6-vitamin a piridoxin névre. A párhuzamok sora pedig csak most kezdődik: Mindkét vegyület nélkülözhetetlen az emberi test számára, de mivel vízben oldódók, szervezetünk nem tudja őket eltárolni. Éppen ezért fontos a rendszeres és megfelelő mennyiségű bevitel.
Továbbá, akárcsak a C-vitamin, a B6-vitamin is nagy mennyiségen található meg a nyers paprikában. A zöldség fogyasztása tehát – különösen így a téli időszak után – nemcsak jól esik, hanem kifejezetten egészséges is.
A B6-vitaminnak kulcsszerepe van a vörösvértestek és a fehérvérsejtek ellátásában, a fehérje-anyagcserében. Hozzájárul még a homociszteinszint csökkentéséhez is, ami egyfajta védelmet jelenthet a krónikus betegségek kialakulása ellen.
Összességében elengedhetetlen a normál agyi működés fenntartásához, valamint az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez.
További B6-vitamin források és a hiány jelei
Mivel a vitamin jelenléte – ahogy fent bemutattuk – létfontosságú, természetes, hogy a hiánya akár komoly problémákat is okozhat.
A B6-vitamin változatos funkciókat lát el, ezért, elégtelen mennyiség esetén, a következmények is sokfélék lehetnek. A vitaminhiány egyaránt okozhat testi és mentális tüneteket: Vérszegénységet, görcsrohamokat, immunrendszer-gyengülést, de akár zavarodottságot és depressziót is.
Ilyen helyzetben gyors segítséget jelenthet a táplálékkiegészítők szedése, bár a forgalmazók minden készítmény esetében hangsúlyozzák, hogy a tabletták nem helyettesítik a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozást.
A legjobb tehát a megelőzésre és a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra koncentrálni. És hogy mit együnk, hogy B6-vitaminhoz jussunk? Jó forrása a csicseriborsó, a banán, az elmaradhatatlan paprika és a burgonya is, de a minőségi baromfi- és halhúsban is megtalálható.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.